Nu kommer räkningen för en härlig semester

En härlig semester, men så kommer baksmällan. Räkningar som hopar sig i brevlådan och en lön som inte räcker till. Här är experternas råd för att klara ekonomin om semestern blev för dyr.

En sommar som snart är över. Nu kommer räkningen för många. Arkivbild.

En sommar som snart är över. Nu kommer räkningen för många. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Privatekonomi2023-07-30 07:04

Prioritera

Vissa räkningar är viktigare än andra att betala, konstaterar Sharon Lavie, privatekonom på Lendo.

– Om pengarna inte räcker till så måste man prioritera, säger hon.

Framför allt gäller det hyran, betalas den inte riskerar man att bli av med bostaden. Men också elräkningen, a-kasseavgiften och hemförsäkringen hör till de räkningar som bör prioriteras.

– De ska man inte lägga åt sidan.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica, håller med. Hyra, el, försäkringar och förstås mat är absolut viktigast. Resten är, om inte lyx, så i alla fall inte lika livsnödvändigt, understryker han.

– Man har möjlighet att justera det eller ta bort det.

För den som bor i bostadsrätt är det viktigt att betala avgiften, men har man bolån så finns möjligen en liten chans till lättnad.

– Banker är alltid intresserade av att få tillbaka sina pengar. Man kan ringa banken och försöka få anstånd någon månad. Man kan också se om det går att få anstånd med amorteringen, säger Magnus Hjelmér.

Blunda inte

Det gäller att skaffa sig en överblick över räkningar och inkomster. Både för den aktuella månaden och på längre sikt, understryker Sharon Lavie.

– Går det inte ihop, då måste man ta ett rejält omtag. Vad kan man skära ned på? Om det inte går ihop på lång sikt behöver man ta hjälp. Det finns budget- och skuldrådgivare i varje kommun, säger Sharon Lavie.

Men man får inte blunda för problemen.

– Många som är stressade över ekonomin öppnar inte ens räkningarna. Men då kan det hända att att det blir påminnelseavgifter, inkassoavgifter och att skulden till och med går till Kronofogden, säger hon.

Kontokrediter

Det är nu räkningen kommer för den som släppte på hämningarna lite väl mycket under semestern med kreditkortets hjälp.

– Många kreditkort har en kredit på 30 eller 60 dagar. Då är det lätt att skjuta upp betalningen. Men man ska komma ihåg att räntan på den krediten är hög, säger Magnus Hjelmér.

– Många kreditkort ger möjlighet till en avbetalningsfri månad. Men det innebär ju inte att skulden försvinner, den ska betalas senare. Det måste man klara då. Man ska inte komma överens om något man inte kan hålla, säger Sharon Lavie.

Ta tag i lånen

Många kan ha samlat på sig småskulder lite här och där, exempelvis fakturaskulder, avbetalningsskulder eller smålån. Där kan räntan vara riktigt hög, varnar Sharon Lavie.

– Ta tag i lånen och betala de med högst ränta först.

I många fall uppmanas skuldsatta att samla sina lån genom att ta ett större lån och betala tillbaka de små. Men även den som nappar på det bör se upp, både med räntan och med villkoren. I många fall kan skulden dras ut på längre tid, vilket visserligen ger en lite lägre månadskostnad men blir dyrare i längden.

– Se i så fall till att betala av lånen snabbt till en låg ränta, säger Sharon Lavie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!