Försäkring diskriminerade vid missfall

Försäkringen gav inte kvinnan rätt att avboka resan efter missfallet. Diskriminering, anser Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

En kvinna som avbokade en resa efter ett missfall har rätt till ersättning från försäkringsbolaget, enligt ett beslut från ARN. Arkivbild.

En kvinna som avbokade en resa efter ett missfall har rätt till ersättning från försäkringsbolaget, enligt ett beslut från ARN. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Resa2020-08-10 11:45

Enligt försäkringens villkor skulle en reseavbokning i samband med graviditet eller förlossning inte ge rätt till ersättning. Därför nekades en kvinna som drabbats av ett missfall pengarna tillbaka för en avbokad resa.

Det var inte okej, enligt ett beslut från ARN som anser att ett sådant försäkringsvillkor är diskriminerande.

– Vi gjorde bedömningen att det här var direkt diskriminerande mot kvinnor, för män kan inte bli gravida. Båda kan bli sjuka, men är det då hänförligt till graviditet är det bara kvinnor som drabbas, säger Marcus Isgren, chef på ARN.

"Inget berättigat syfte"

Det kan finnas omständigheter där villkor som missgynnar ena könet kan anses okej, enligt Marcus Isgren. Men det gäller inte det här fallet som handlar om en risk direkt kopplat till kön.

– Vissa former av diskriminering är okej om det finns ett berättigat syfte, men vi kan inte se att det är berättigat syfte i det här fallet, säger Marcus Isgren.

Det var i februari 2019 som kvinnan avbokade en resa till Vietnam efter att hon drabbats av ett fördröjt missfall. Resan hade betalats med ett kreditkort med en reseförsäkring kopplad till sig.

Vägledande beslut

Graviditet i sig är inte att anse som en sjukdom, enligt ARN. Men akuta sjukdomstillstånd kopplat till graviditeten är en annan sak. I det här specifika fallet hade kvinnan drabbats av blödningar och smärta på grund av missfallet.

– När vi gör bedömningar i liknande ärenden framöver kommer vi att utgå från att man inte får diskriminera kvinnor på det här sättet. Är det en sjukdom som är hänförlig till graviditet kommer vi att bortse från det villkoret, om det visar sig att det andra villkoret är uppfyllt, det vill säga om det rör sig om en akut sjukdom, säger Marcus Isgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!