Högtryck på Österlen – men kan bli kortvarigt

Inte ett boende går att hitta och många butiker säljer som aldrig förr. Turisterna är om möjligt ännu fler än vanligt på Österlen. Men om bara några veckor är läget osäkert igen. Det är då som tyskarna brukar komma.

I våras såg allt nattsvart ut för Carolina Hodanek. Men med sommaren vände det. Juliförsäljningen har satt rekord.

I våras såg allt nattsvart ut för Carolina Hodanek. Men med sommaren vände det. Juliförsäljningen har satt rekord.

Foto: Anders Bjurö/TT

Resa2020-07-26 18:30

I våras såg allt nattsvart ut. Påskens konstrunda, som annars drar mycket folk och är startskottet för den intensiva turistsäsongen, ställdes in. Osäkerhet om några resor alls skulle tillåtas i sommar gjorde att många i besöksnäringen tvivlade på om verksamheten kunde överleva.

Carolina Hodanek, som driver inrednings- och trädgårdsbutiken Apotekarns, skickade ut ett rop på hjälp på sociala medier.

– Jag hade noll kronor på kontot. Inga kunder kom. Jag satt här själv i butiken, säger hon.

Det krävdes mycket funderande innan hon blottade sin ekonomiska utsatthet, men responsen på nödropet blev överväldigande. Det rasslade till i webbutiken och så gick det att hålla sig flytande.

Redan hemma

På några månader har det gått från folktomt till välfyllt. Butiken finns på Svabesholm gård, som ligger på vägen till Stenshuvud nationalpark. Även där har besöksantalet skjutit i höjden. Vissa dagar har det varit parkeringskaos och parkpersonalen har fått uppmana bilister att vända och återkomma en annan dag. Likadant ser det ut på flera stränder och i populära butiker.

– Jag har aldrig haft så här bra försäljning i juli. Jag är redan hemma, säger Carolina Hodanek, apropå att många näringsidkare här bara har sommaren på sig att säkra ekonomin för hela året.

Hon är inte ensam om att ha fullt upp. I stort sett alla butiker som Markus Jonasson, ordförande i köpmannaföreningen i Simrishamn, har kontakt med vittnar om att sommarförsäljningen varit bättre än ett vanligt år.

Men hur bra sommaren än blir, kan det för många ändå inte helt kompensera för dödläget under våren, tror han.

– Det är inte heller helt tvunget att ta igen allt, för vi har ju fått bidrag från staten, leverantörer har gett rabatter och liknande. Så vi behöver inte ta igen hela tappet för att det ska bli plus minus noll, säger Markus Jonasson, som själv driver en klädbutik.

Köpglada svenskar

Österlen lockar alltid mest svenska turister, men i år har de utländska turisterna nästan helt uteblivit.

– Svenskarna är mer shoppingbenägna än de utländska turisterna. Så för businessen är det nog ingen nackdel att vi fått svenskar i stället för tyskar, säger Markus Jonasson.

Turistbyråerna i Simrishamn och i Ystad, längre västerut på sydkusten, bekräftar att det främst är svenskar på plats. Många frågar om vandring och cykling, var man kan tälta, om det finns vindskydd och om allemansrätt. Och de vill ha hjälp att hitta boende.

– Om de vänder sig till oss betyder det att de har tittat överallt. Men de sista dagarna har jag inte kunnat hitta någonting, fastän jag känner till folk som hyr ut extra rum och stugor, säger Jolanta Olsson, verksamhetsutvecklare på turistbyrån i Ystad.

Än så länge verkar inte lättade karantänsregler för tyskar ha gjort någon större skillnad.

– Förhoppningsvis kommer de i augusti, men vi tror inte att det blir som en vanlig sommar, säger Jolanta Olsson.

Fullt på campingen

På Tobisviks camping i Simrishamn har det varit fullt sedan midsommar. Ingen idé att svänga förbi och se om det finns något ledigt.

– Ja, kanske om du kommer med ett väldigt litet tält, säger Ola Ambuhm, som driver campingen tillsammans med sin fru Anna.

Paret driver också campingar i Trelleborg, Falsterbo och Barsebäck. Dit kommer vanligtvis fler utländska turister och där märks det utländska tappet mer.

Frågan är vad som händer i östra Skåne när de svemestrande svenskarna återvänder hem. Normalt sett är det då tyskarna har sin semester och kan fylla igen en del hål efter svenskarna.

Än så länge ser det inte ut att bli fallet.

– Just nu har vi inte alls samma bokningsfrekvens på internationella bokningar, säger Ola Ambuhm.

Hemestrande svenskar fyller Österlen. Det har gett ett lyft för Carolina Hodanek och andra näringsidkare.
Hemestrande svenskar fyller Österlen. Det har gett ett lyft för Carolina Hodanek och andra näringsidkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!