Norskt plan hann i tid – slipper karantän

Med bara minuter tillgodo för att slippa obligatorisk karantän för passagerarna landade ett SAS-plan från Alicante i Spanien på Oslos flygplats. Från och med midnatt måste resande från Spanien till Norge sitta i karantän under tio dagar.

Ett SAS-plan hann precis landa i Oslo innan nya karantänsregler började gälla. Arkivbild.

Ett SAS-plan hann precis landa i Oslo innan nya karantänsregler började gälla. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT

Resa2020-07-25 01:15

Eftersom smittspridningen i Spanien har nått en sådan nivå att landet rödlistas av norska myndigheter började nya krav på karantän från resande från landet att gälla vid midnatt. Alicanteflyget var planerat att landa tio minuter efter midnatt på Gardermoen, men man lyckades alltså flyga hem snabbare än så.

– Vi noterar att flygplanet landade klockan 23.51, alltså innan karantänkravet hade trätt i kraft. Flygningen gick som planerat, med lite motvind, men annars helt enligt rutinerna. Vårt fokus har varit att det skulle gå snabbt och smidigt, säger Tonje Sund, presstalesperson på SAS, till VG.

Även ett Norwegianflyg från Málaga till Oslo, som var planerat att landa strax före midnatt, hann fram med god marginal. 23.37 landade det flyget.

– Det var väldigt skönt att med nöd och näppe hinna detta. Det applåderades för piloten som lyckades landa lite före schemat, säger passageraren Trond Gronvold till VG.

– Vi hade faktiskt väntat oss att det skulle bli karantän, så vi har tio dagar kvar på semestern, tillägger han och betonar att han och familjen har vidtagit flera försiktighetsåtgärder under semestern, vilket de planerar att fortsätta med efter ankomsten till Norge.

Karantänsreglerna gäller även resenärer från Luxemburg, Kroatien, Rumänien och Bulgarien. Inga flyg från något av de länderna är planerat att ankomma till Oslo under natten till lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!