Utrikesdepartementet (UD) har tagit bort sin avrådan för icke-nödvändiga resor till 29 länder. Men det betyder inte nödvändigtvis att det är fritt fram att resa.
Flera EU-länder har börjat använda ett trafikljusliknande system som delar in länder i röda och gröna kategorier. Resenärer från länder med relativt hög smittspridning hamnar i den röda kategorin och omfattas av särskilt hårda restriktioner, som krav på karantän vid inresa eller ett uppvisat färskt negativt coronatest.
Ett exempel är det finländska systemet. Grannlandet bedömer smittoläget så att antalet positiva coronafall måste understiga 25 smittfall per hundra tusen invånare.
Därför kunde Finland öppna för svenska turister den 19 september, när coronafallen i Sverige pekade på en nedåtgående trend. Men bara drygt en vecka senare stod det klart att smittspridningen hade ökat och Sverige blev åter rödlistat. Liknande system råder i flera länder vilket kan göra det svårt att planera en resa.
Försäkringen täcker inte allt
Skulle man boka en resa till ett land som inför restriktioner som karantänskrav innan avresa gäller oftast inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringen.
– Bokar man en resa i dessa tider med rådande läge får man ta i beräkning att just den här typen av restriktioner och bestämmelser kan inträda, säger Gabriella Hallberg, jurist med inriktning på reseförsäkringar vid Konsumenternas försäkringsbyrå.
Tvingas man till självisolering i ett land täcker inte heller försäkringen merkostnader till följd av karantän. Det är inte heller säkert att försäkringsbolaget ersätter en resa som man måste avboka på grund av symtom på covid-19.
– Man kan tro att det är självklart att man kan avboka sin resa om man får covid-19. Men det krävs ett läkarintyg och du måste ha akuta symtom för att få ersättning.
Vilka kostnader som försäkringen täcker varierar beroende på försäkringsbolag, understryker Hallberg. För att veta säkert ska man kontakta sitt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller.
Räkna inte med UD
För turister som fastnar i ett land på grund av karantän eller stängda gränser finns ingen hjälp att hämta från svenska myndigheter.
"Varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.
När det gäller resor till länder utanför Europa bedömer UD fortfarande att de inte kan göras på ett säkert sätt. Därför råder fortfarande en global reseavrådan. Om man reser till ett land mot UD:s avrådan gäller i de flesta fall inte heller försäkringen.
I flera länder där det inte råder några resehinder utförs också stickprovskontroller där nyanlända passagerare provtas för covid-19, med karantän som konsekvens vid ett positivt utslag.
Dessutom måste man ta hänsyn till de restriktioner som gäller i landet dit man reser. Munskydd är ofta ett krav utanför Sverige och myndigheterna hotar med dryga böter för de som inte följer restriktionerna. Ibland gäller också olika restriktioner beroende på vilken region man reser till i landet.
Personligt ansvar
Folkhälsomyndigheten har inga särskilda riktlinjer för dem som reser utomlands. Men som individ har man ett ansvar att undvika att bli smittad och smitta andra, menar Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.
– Risken finns att man blir sjuk innan man bokar resan eller att man blir sjuk på resemålet. Då måste man kunna ta sig hem på ett säkert sätt utan att riskera att smitta ner någon annan, och det kan vara väldigt svårt om man åker på en charterresa och har en bokad hemresa, säger hon och forsätter:
– Man måste ställa sig frågan: hur tänker jag då? Det är ett personligt ansvar att inte utsätta någon annan för smitta.
Att hålla social distans är viktigt för att inte utsättas för smitta, men det kan vara svårt när man reser, menar hon.
– Det är väldigt svårt att resa utan att träffa nya personer, säger Maria Rotzén Östlund.
TT: Finns det något man ska tänka på när man kommer hem från en resa utomlands?
– Det gäller fortfarande att vid minsta symtom så ska man stanna hemma.