USA:s resebransch i kris – söker miljardstöd

Ett skatteavdrag som ger varje hushåll 3 000 dollar att spendera på resor. Det är ett av förslagen när USA:s hårt prövade resebransch ber om mångmiljardstöd.

USA:s turistorganisation ber om mångmiljardstöd. På bilden en stillastående karusell i kaliforniska Santa Cruz i början av juli.

USA:s turistorganisation ber om mångmiljardstöd. På bilden en stillastående karusell i kaliforniska Santa Cruz i början av juli.

Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Resa2020-07-17 20:00

Coronakrisen har slagit skoningslöst mot den amerikanska turismsektorn, enligt branschorganisationen US Travel Association.

"Reseföretag kunde omöjligt ha förberett sig på den här nivån av katastrof. Det går inte att säga hur många av de åtta miljoner jobb som vi hittills förlorat som kommer vara borta för alltid utan aggressiva statliga insatser för att hålla branschen vid liv", säger vd:n Roger Dow enligt ett pressmeddelande.

Nu ber US Travel Association kongressen om totalt 23 miljarder dollar, motsvarande 207 miljarder kronor, i riktat krisstöd. Av dessa ska 10 miljarder dollar utgöras av bidrag för att utveckla och marknadsföra säkra sätt att turista.

Resterande 13 miljarder ska om branschorganisationen får sin vilja fram bland annat finansiera ett turismavdrag på upp till 3 000 dollar, motsvarande 27 000 kronor, per hushåll.

Innan pandemin sysselsatte resesektorn enligt US Travel Association var tionde amerikansk anställd. Enligt organisationens beräkningar kommer näringens totala omsättning att ha krympt med motsvarande 10 000 miljarder kronor vid årets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!