10 000 försenade flyg frĂ„n Arlanda i sommar

10 000 avgĂ„ngar frĂ„n Arlanda har varit försenade under sommaren, rapporterar Sveriges Radio Ekot. –Totalt sett Ă€r det en svag siffra, sĂ€ger den norska flygexperten Hans JĂžrgen ElnĂ€s till radion.

Bemanningsstrul om strejk har lett till omfattande förseningar, bÄde pÄ Arlanda och ute i Europa. Arkivbild.

Bemanningsstrul om strejk har lett till omfattande förseningar, bÄde pÄ Arlanda och ute i Europa. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Resor2022-07-30 04:18

Arlanda, som drivs av det statliga bolaget Swedavia, har haft en tuff sommar med lÄnga köer, personalbrist och inte minst SAS-strejken som bröt ut den 29 juni och pÄverkade flygtrafiken med instÀllda avgÄngar i över tvÄ veckor.

Nu visar ny statistik frĂ„n Eurocontrol, den europeiska organisationen som styr luftrummet i Europa, att fyra av tio flyg frĂ„n Arlanda i juni och juli antingen blev försenade eller instĂ€llda. Sammanlagt rör det sig om över 10 000 resor.

Förseningar i Europa

– Det Ă€r inte en bra siffra, men sĂ„ bör Arlanda fĂ„ lite stöd i form av att flygplatsen blivit drabbad av att Ă€ven andra flygbolag haft förseningar i Europa. Men totalt sett Ă€r det en svag siffra frĂ„n Arlanda, sĂ€ger den norska flygexperten Hans JĂžrgen ElnĂ€s till Ekot.

Siffrorna visar ocksÄ att 35 procent av flygen var minst 15 minuter försenade i juni och att sex procent stÀlldes in. I juli var siffrorna Ànnu högre.

Enligt Hans JÞrgen ElnÀs Àr 90 procents punktlighet och 10 procent försenade flyg en bra siffra.

Sena inkommande flyg

Utmaningarna med förseningar finns i hela Europa och leder till följdförseningar pÄ Arlanda, poÀngterar Swedavias presschef Robert Pletzin.

"I Är har vi en extra pÄverkan och ökning i förseningar frÄn att mÄnga flygplatser har utmaningar med personalbrist och andra störningar. Den vanligaste orsaken till förseningar pÄ Arlanda Àr just följdförseningar frÄn sena inkommande flyg som i sin tur leder till förseningar för avgÄende flyg", skriver han i en skriftlig kommentar till TT.

Statistiken, som i Sverige bara berör Arlanda, visar ungefÀr samma siffror för de tvÄ stora flygplatserna i Norge och Danmark.

I resten av Europa var snittförseningarna i juni drygt 24 minuter, enligt Eurocontrol. EU:s sanktioner mot Ryssland och Belarus med stÀngda luftrum pÄverkade negativt, liksom flygledarstrejk i Frankrike och vÀderrelaterade problem som kraftiga ÄskvÀder i Tyskland, enligt organisationen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!