Expert: C och L lurade på las-konfekten

Centern och Liberalerna blev mer eller mindre bortfintade i las-frågan, anser Mats Glavå, docent i arbetsrätt.
–Det var nog inte det här C och L tänkte sig, det har jag svårt att tro, säger han.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-utredningarna.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-utredningarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle och välfärd2021-06-09 05:30

När las-röken lagt sig efter måndagens presentation av de nya reglerna kring anställningsskydd och omställning, är några saker uppenbara. Regelsystemet skiljer sig stort mellan lag och vad som gäller i företag med kollektivavtal.

– Det arbetsmarknadens parter gjort är en ordning för sig och en ordning för resten, säger Mats Glavå och pekar på att fack och arbetsgivare därmed indirekt lurat de borgerliga samarbetspartierna.

Olika regler

Han konstaterar att Centern och Liberalerna sagt sig vara nöjda med regeringens las-utredningar.

– Det man kan ifrågasätta är om det är sanningsenligt, säger Glavå.

Den heta frågan gäller anställningsskyddet och undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar. Där skiljer sig de föreslagna reglerna i lag och kollektivavtal högst märkbart. I lag blir det tillåtet att undanta tre personer, oavsett företagsstorlek, mot dagens två i företag med högst tio anställda – alltså de regler som kommer att gälla för arbetsgivare som inte har tecknat avtal med facket. I kollektivavtal blir det möjligt att undanta uppemot 15 procent av personalstyrkan, enligt parternas överenskommelse.

Inte nått målen

Det är långt ifrån de uttalade målen som C och L satte upp i januariavtalet med regeringen och som syftade till att nå just småföretagen som ofta saknar kollektivavtal.

– Det är inte genomfört, det är uppenbart, säger Mats Glavå.

Något som uppenbarligen småföretagarnas intresseorganisation Företagarna gjorde mycket klart i kommentarerna under måndagen.

Däremot har kostnaderna för att säga upp oönskad personal minskat. Och det har blivit något lättare att säga upp anställda av personliga skäl.

– Det är en viss förändring, men inget dramatiskt, säger Glavå.

Fler avtal

Men sammantaget blir reglerna, ur ett arbetsgivarperspektiv, mer förmånliga för företagare med kollektivavtal, något som skulle kunna locka fler att skriva avtal med facken, enligt Glavå.

– Det är rimligt att anta, säger han och tillägger att det därmed stärker den svenska modellen, som innebär mer av avtal mellan parterna före lagstiftning.

Fakta: Las-utredningarnas förslag

De tre parallella utredningarna som nu presenterats översätter huvuddragen i den uppgörelse som de stora facken och arbetsgivarna gjorde för ett halvår sedan till lagstiftning. Den ska träda i kraft sommaren 2022.

Företagen får möjlighet att undanta tre personer från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, oavsett storlek på företaget. Idag kan två undantas, men bara i företag med upp till tio anställda.

Undantag betyder att en arbetsgivare kan plocka bort tre personer som företaget vill ha kvar från turordningslistan när uppsägningar ska göras. Det innebär inte att man pekar ut tre som man vill säga upp.

Det blir lättare att säga upp anställda av personliga skäl och arbetsgivaren ska inte behöva betala lön om det blir tvist om uppsägningen.

Tillfälliga anställningar ska snabbare än idag ge rätt till fast jobb, så kallad tillsvidareanställning.

Reglerna för så kallad hyvling, när arbetsgivaren vill minska en heltid till en deltid eller hyvla bort timmar på en deltid, skärps.

Heltid ska vara norm.

Personer som varit uthyrda till ett kundföretag under minst två års tid ska ges rätt till fast jobb hos kunden.

Nya stöd för omställning och studier införs.

Anställda som arbetar i företag som inte omfattas av kollektivavtal ska kunna erbjudas ett "grundläggande" stöd för omställning och kompetens när de riskerar att bli eller blir uppsagda. Det blir lägre dock än det som företag med kollektivavtal för de anställda har. Gäller anställda upp till 65 år.

Ett kompletterande studiestöd införs för personer som arbetat en tid, för studier på till exempel yrkesutbildning eller universitet. Kan ges för heltid i högst 44 veckor. Stödet består av lån och bidrag. Gäller personer upp till 60 år. Visst bidrag kan ges för personer upp till 62 år. Hobbyutbildningar är inte giltiga.

Källa: PM, Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!