Misstänkt advokat fortsätter hantera konkurser

En advokat som misstänks ha hjälpt Allra-grundaren Alexander Ernstberger att undanhålla miljontals kronor får fortsätta att hantera ett femtiotal konkurser, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Pensionsbolaget Allra. Arkivbild.

Pensionsbolaget Allra. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Samhälle2023-10-24 07:56

Innan Alexander Ernstberger blev dömd till sex år fängelse, för att tillsammans med andra ha lurat pensionssparare på minst 170 miljoner kronor, gav han hälften av sin villa till den kvinna han är gift med, enligt Ekot.

Åklagaren anser att handlingen är brottslig och syftet misstänkts vara att undanhålla mångmiljonbelopp från Allras pensionssparare. Enligt åtalet ska advokaten hjälpt till med att ge villan till kvinnan och åtalas för medhjälp till vårdslöshet mot borgenär, i det här fallet pensionsspararna.

De åtalade nekar till brott, men under tiden rättsprocessen pågår får advokaten fortsätta med jobbet som konkursförvaltare åt ett femtiotal pågående ärenden, det visar dokument som Ekot har tagit del av.

Kronofogden har beslutat att han får fortsätta jobba med de konkurser han redan har, men kommer inte att få nya uppdrag, säger Jonas Chrona som är jurist på tillsynsmyndigheten, till Ekot

– Man ska komma ihåg att han inte är dömd än och det finns ingen misskötsamhet tidigare heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!