Vill stoppa brottslighet i upphandlingar

Oseriösa leverantörer ska inte kunna få offentliga kontrakt genom upphandlingar. Så enkelt borde det vara, säger civilminister Ida Karkiainen.
–Men tyvärr fattas i dag de verktyg som myndigheterna och kommunerna behöver i sin verktygslåda för att säkerställa detta.

Civilminister Ida Karkiainen presenterade i dag en ny utredning som syftar till att utesluta oseriösa leverantörer i offentliga upphandlingar. Arkivbild.

Civilminister Ida Karkiainen presenterade i dag en ny utredning som syftar till att utesluta oseriösa leverantörer i offentliga upphandlingar. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä /TT

Samhälle2022-06-03 14:06

Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att utesluta oseriösa leverantörer i offentliga upphandlingar.

Karkiainen och bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson presenterade utredningen under en pressträff på torsdagen.

I Sverige genomförs varje år omkring 18 000 upphandlingar till ett värde av över 800 miljarder kronor.

– Det är våra skattepengar och de ska användas på ett ansvarsfullt sätt. Offentlig upphandling ska aldrig bidra till osund konkurrens eller till att dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad, säger civilministern.

Centraliserad myndighetsfunktion

Under våren har Karkiainen tillsammans med Danielsson fört rundabordssamtal med tre fokusbranscher: bygg, städ och transport.

Ett problem som framkommit är långa leverantörskedjor. Utredningen ska bland annat ta ställning till om det går att begränsa antalet underleverantörsled.

Utredningen ska också föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta tillförlitliga leverantörskontroller.

– I dag måste varje enskild upphandlare kontrollera om leverantörernas uppgifter stämmer, vilket har visat sig vara praktiskt ohållbart, säger Karkiainen.

Ska kunna följas upp

Ytterligare ett problem som identifierats är bristande uppföljning i sociala och arbetsrättsliga kontraktsvillkor, säger Karkiainen. Utredningen kommer även att försöka underlätta på den punkten.

– Man måste ställa krav, men de måste också följas upp. Det förekommer att oseriösa företag kallt räknar med att uppföljning inte kommer att ske.

Annika Bränström, leveransområdeschef för Tjänster och infrastruktur på Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och tidigare generaldirektör för Bolagsverket, har åtagit sig uppdraget som utredare.

Arbetet startar den 1 september och ska redovisas den 31 augusti 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!