Som Finansinspektionen konstaterade i veckan finns det ingen tillförlitligt sätt att värdera kryptovalutor. Värdet består i att människor tror att värdet kommer att öka eller åtminstone kvarstå.
Bitcoin har haft en enorm värdeökning de senaste månaderna. En bitcoin kostar nu motsvarande 380 000 kronor. I oktober kostade den 100 000. 2012 var priset knappt 20 kronor. Men även andra kryptovalutor som Etherium och Binance coin har stigit kraftigt i värde på senaste tiden.
– Det är ungefär som aktiemarknaden, ofta tenderar det att vara så att en dag när börsen går ner tenderar alla att gå ner. På det sättet hänger kryptovalutamarknaden ihop. Om bitcoin går ner tenderar andra att följa efter, säger säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.
Tidigare i månaden var bitcoin nästan två tredjedelar av hela krytpovalutamarknaden, och det totala värdet på bitcoin uppgår till motsvarande sju tusen miljarder kronor. Hur framtiden ser ut är svårt att svara på, säger Johan Javeus.
– Det som avgör vilket värde bitcoin kommer få i framtiden beror på vilken spridning den kommer få i ekonomin. De som är entusiaster har bilden av att bitcoin kommer slå ut dollarn i framtiden och bli den stora samlande valutan, då kommer värdet bli mycket större än i dag.
– Om man i stället tror att det inte kommer hända, utan att stater och banker kommer reglera det här eller om bitcoin konkurreras ut av andra kryptovalutor går priset åt andra hållet.
Skämtpengar blev värda stora summor
En uppstickare på kryptomarknaden, dogecoin, startade som ett skämt 2013 och finansierade året efter det jamaicanska bobslädelagets medverkan i vinter-OS. Nu har valutan fått stor uppmärksamhet igen.
Dogecoin är en parodi på en populär skämtbild på hundrasen Shiba Inu som florerade på internet runt år 2013. Skaparen av kryptovalutan, Billy Markus, säger i en intervju med Wall Street Journal att han aldrig kunnat tro att skämtet skulle utmynna i något, men i dag går valutans värde på motsvarande 60 miljarder kronor knappast att skämta bort.
Senaste rusningen till kryptovalutan kom i efterdyningarna av Gamestop-hysterin, när Elon Musk twittrade en bild på ett tidningsomslag med en hund på, vilket hans följare snabbt snappade upp att det handlade om dogecoin och valutan stack iväg.
Det finns ett obegränsat antal dogecoins, som från starten var värd 0,00026 amerikanska dollar, vilket går att jämföra med dagens värde på 0,05 amerikanska dollar. Det som började som en parodi år 2013 är nu är den 14:e största kryptovalutan på marknaden.
Bank-hinder för krypto
Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, säger att nästan alla banker är försiktiga när det kommer till kryptovalutor eftersom det är kopplat till kriminalitet i form av penningtvätt och skatteflykt, till exempel.
– Innan banker kan börja inkorporera kryptovalutor i sina tjänster måste man lösa de här problemen först. Banker har krav på sig att inte medverka till den typen av brottslighet.
Det krävs regleringar på kryptovalutamarknaden innan stora finansiella institutioner kan ge sig in i kryptovärlden.
– Reglerarna har ett digert arbete innan regelverket kan komma ikapp, och det är på gång i EU.