Pappersbrist i Sri Lanka – prov ställs in

Sri Lanka ställer in examensprover för miljontals studenter till följd av brist på papper och färg till skrivare.

Lankesiska universitetsstudenter väntar på covid-19-vaccin på Sri Jayawardenapura-universitetet i Colombo, i skuldkrisens Sri Lanka. Arkivbild

Lankesiska universitetsstudenter väntar på covid-19-vaccin på Sri Jayawardenapura-universitetet i Colombo, i skuldkrisens Sri Lanka. Arkivbild

Foto: Eranga Jayawardena AP/TT

Sri Lanka2022-03-19 10:29

Importen har tvärstannat till följd av en finanskris som skapat en akut dollarbrist.

Det är enligt den lankesiska utbildningsmyndigheten i dagsläget oklart när proven kan genomföras och vad det innebär för studenternas fortsatta studier.

Det beslut som nu fattats om att ställa in prov berör omkring två tredjedelar av landets 4,5 miljoner studenter.

Sri Lanka, med president Gotabaya Rajapaksa, befinner sig i den djupaste finanskrisen sedan självständigheten 1948. Landets regering aviserade i veckan att man kommer att ansöka om ett stödprogram från Internationella valutafonden (IMF), för att få hjälp att hantera statsskulden och bygga upp valutareserven.

IMF har bekräftat att man tagit emot en förfrågan om att inleda förhandlingar om stöd.

Sri Lanka – med Kina som en av de största utländska långivarna – står i år inför betalningskrav på omkring 6,9 miljarder dollar, men har en utlandsreserv som sjunkit ihop till 3,2 miljarder dollar.

Det råder till följd av krisen brist på livsmedel och drivmedel och regeringen har gett order om mörkläggningar för att spara el och infört ransonering av mjölkpulver, socker, linser och ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!