Efter en rekordsommar går nu bostadsmarknaden mot en lika stark höst. Det spår svenska mäklare i Mäklarinsikt, en undersökning gjord av Mäklarsamfundet.
– Bostadsmarknaden går ovanligt bra jämfört med många andra marknader mitt i pandemin, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.
Särskilt bra väntas det gå för småhusmarknaden, enligt undersökningen. 46 procent av de tillfrågade mäklarna tror på stigande småhuspriser under det kommande kvartalet. Motsvarande siffra för bostadsrätter är 26 procent. Majoriteten, 61 procent, tror på ett oförändrat utbud av småhus medan 65 procent tror på ett oförändrat utbud av bostadsrätter.
Coronaeffekt på villor
Särskilt heta just nu är villor, enligt Björn Wellhagen.
– Jag tror att det kan finnas en coronaeffekt i det. Folk uppskattar att kunna vara utomhus på sin egen tomt när man inte kan resa i den omfattningen som vi har gjort tidigare. Det syns liknande tendenser även på fritidshusmarknaden, där har priserna gått upp med nio procent de senaste tolv månaderna. Det är mer än både för villor och för bostadsrätter, säger han.
65 procent av mäklarna bedömer att ett småhus säljs inom 2-4 veckor från första visning på deras lokala marknad. Motsvarande andel för bostadsrätter är 62 procent.
– Småhusmarknaden går ovanligt snabbt just nu. Den går lika snabbt, eller till och med något snabbare, än bostadsrättsmarknaden och det är ovanligt. Det brukar ta längre tid att sälja en villa eller ett annat småhus eftersom det ofta är en större affär med besiktningar och liknande som ska ske, säger Björn Wellhagen.
Tuggar på
Att bostadsmarknaden kunnat gå så starkt i krisen beror på flera saker, enligt Björn Wellhagen. Bland annat påverkar inte pandemin människors flyttmönster särskilt mycket, menar han.
– Oavsett vad som händer runt om i världen så flyttar vi ihop, flyttar isär, man byter arbete eller får fler barn. Mycket av det som är normalt i livet hos människor fortgår, så bostadsmarknaden tuggar på ändå.
De som blev uppsagda under krisen är dessutom ofta unga, och äger mer sällan sitt eget boende. Just det kan däremot göra olikheten på bostadsmarknaden större, menar Björn Wellhagen.
– De som inte finns på bostadsmarknaden får ännu svårare att ta sig in, det blir en större tröskel. Ju längre det fortsätter på det här sättet desto svårare blir det för den yngre generationen att etablera sig och äga sitt boende. Det blir en generationsklyfta, säger han.