Teliachefen klar med stora avyttringar

Telia-aktien lyfter kraftigt efter beskedet om att den så kallade internetmotorvägen Telia Carrier har sålts för över nio miljarder.
–Nu är de stora avyttringarna stort sett avklarade, så att vi kan fokusera på Norden och Baltikum, säger Teliachefen Allison Kirkby, som tillträdde i maj.

Telias vd Allison Kirkby. Arkivbild.

Telias vd Allison Kirkby. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige2020-10-06 08:15

Försäljningen av Telia Carrier beräknas ge Telia en realisationsvinst på sju miljarder kronor.

På börsen är det tummen upp. Telia-aktien lyfter med cirka 4 procent.

Tillsammans med sommarens avyttring av innehavet i Turkcell Holding, som gav cirka fem miljarder, öppnar detta dörren för en extra utdelning på 0:65 kronor per aktie enligt ett förslag från Telias styrelse.

Detta skulle lyfta utdelningen till totalt 10 miljarder kronor i år. Det är samma belopp som föreslogs av styrelsen i januari, innan coronakrisen slog till.

Drevs fram

Men det var inte för att kunna dela ut mer som Telia Carrier-affären gjordes, enligt Kirkby.

– Nej, detta drevs fram av det bud vi erbjöds för tillgångarna. Beslutet fattades isolerat från utdelningsbeslutet, säger hon.

I branschen beskrivs digitala infrastrukturbolag som Telia Carrier ibland som "internettrafikens motorvägar". Bolaget, med rötter i 1990-talet och 530 anställda i 120 länder, säljer i huvudsak nätverkslösningar för omfattande datatrafik till multinationella storföretag. Och detta passar inte riktigt in i vad Kirkby ser som kärnverksamheten i Norden och Baltikum.

TT: Först Turkcell, sedan Telia Carrier. Finns det andra Telia-tillgångar som är till salu?

– Nej, inte just nu, säger Kirkby.

– Jag började på Telia i maj och jag utvärderar allt och vänder på varje sten. Men nu är de stora avyttringarna stort sett avklarade och vi kan fokusera på Norden och Baltikum.

"Pandemin har effekter"

En förutsättning för affären var också att köparen, Polhem Infra – med tre AP-fonder som ägare – är en långsiktig och finansiellt stabil ägare som dessutom har erbjudit ett strategiskt partnerskap med Telia.

Transaktionen måste godkännas från berörda myndigheter för att slutföras, vilket enligt Telia väntas ske under första halvåret 2021.

Drygt två veckor inför kvartalsrapporten för tredje kvartalet har hon svårt att uttala sig om hur det har gått för Telias affärer sedan hon tog över som vd i maj i år. Men Telias kärnverksamhet stod upp i coronakrisen väl redan under andra kvartalet, enligt Kirkby.

– Våra produkter och tjänster har ju aldrig varit så här viktiga, säger hon.

– Men det är klart, pandemin har effekter. Utan resande blir det inga intäkter från roamingavgifter. Annonsmarknaden är nedtryckt, det märks fortfarande. Men sporttävlandet är tillbaka, så vi kan sälja våra sportpaket igen, och det är positivt, tillägger hon.

Efter kvartalsrapporten väntar auktionen av så kallade 5G-spektrum i Sverige i november. Där blir Telia en av de tyngre intressenterna.

Arbetar inte med Huawei

Enligt Kirkby har bolaget förberett sig för nästa generations mobiltjänster med lanseringen av lokala 5G-nät i svenska storstäder.

– Det är klart, vi kommer bara kunna att göra det här i mer omfattande skala när vi har de 5G-spektrum som vi så gärna vill ha. Men, vi är redo att köra så snabbt vi får ett spektrum.

TT: Kommer Telia använda Huawei-utrustning i sina 5G-nät?

– Våra strategiska partnerskap i Sverige har alltid varit med Ericsson och Nokia.

TT: Så svaret är ja eller nej?

– Vi arbetar inte med Huawei när det gäller våra mobilnät i Sverige. Vi befinner oss just nu mitt i kontraktsförhandlingar, så allt jag kan säga är att vår strategiska leverantörer för våra mobila nätverk i Sverige har under många år varit Ericsson och Nokia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!