Ansvarsfrihet beviljades till alla befattningshavare och utdelningsförslaget på totalt 15 kronor per aktie, varav 9 kronor i form av extrautdelning godkändes också.
Själva omröstningen hade i praktiken redan ägt rum med så kallade poströster som skulle vara inlämnade i tisdags.
Bara skriftliga frågor och svar
Någon ägardialog bjöds det dock inte på. Ägarna fick i stället för frågestund eller digital dialog inför stämman nöja sig med att skicka in skriftliga frågor och få skriftliga svar och förinspelad video där ordförande Carl-Henric Svanberg och vd Martin Lundstedt diskuterar 2020.
Detta upprör Aktiespararna, som röstade nej till styrelsens rapport om bonusarna och vill förbjuda så kallade poststämmor, där dialogen mellan ägare, styrelse och bolagsledning stryps.
– Det sätt på vilket man hanterat bonusfrågan 2020 är inte okej. Det har skadat förtroendet för AB Volvo, det riskerar att skada förtroendet för näringslivet i stort, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.
– Återigen hamnar vi i en diskussion om ledning och vd:ars bonusar, som gjort att (finansminister) Magdalena Andersson kände sig nödgad att gå ut och prata om att det behövs mer lagstiftning kring det här – i stället för att fokus hos bolagen, lagstiftarna och regeringen hamnar på hur vi ska ta oss ur coronakrisen, tillägger han.
"Det är högst besvärande"
Indexfonden Avanza Zero röstade också nej till bonusupplägget.
– Vi tycker det är högst besvärande att det inte skedde på ett transparent sätt. I och med att ordförande sa att det inte skulle bli några bonusar till ledningen levde ju aktieägarna i tron om att det var så det skulle bli fram till att det dök upp 118 miljoner, säger Avanzas vd Rikard Josefson.
Avanza Zero hade inför stämman fått ett skriftligt svar från AB Volvos styrelse på två frågor kring bonushanteringen. I svaret skriver styrelsen bland annat att syftet med de ändrade bonusvillkoren var att i ett kritiskt skede kraftsamla och fokusera på realistiska mål i pandemin.
Josefson invänder dock att de ledande befattningshavarnas grundlön borde räcka som motiv för att ta företaget genom denna typen av problem och att han tycker att de ändrade bonusvillkoren borde rapporterats till ägarna redan under andra kvartalet 2020 – när ändringarna gjordes – och inte i rapporteringen efter årsskiftet.
– Man har gjort en miss i den här frågan, säger Josefson.