Hyrbilsbranschen noterade en kraftig nedgång i samband med coronapandemins utbrott. När reserestriktionerna trädde i kraft slogs i princip verksamheten helt ut, framförallt vid landets flygplatser när resenärer, framförallt från utlandet, slutade att resa till Sverige.
En bra bit in i sommaren är läget fortfarande tufft enligt Anders Trollsås, vd för branschorganisationen Biluthyrarna Sverige. Ny statistik som TT tagit del av visar att antalet hyror i juni är ned 30 procent enligt preliminära siffror.
Omsättningen dyker lika mycket medan antalet dygnshyror har backat 22 procent jämfört med samma period föregående år.
– Långtidshyror rullar på som vanligt på ett bra sätt medan turistnäringen gick mot noll i mitten av mars och den tar sig fortfarande inte. De största medlemmarna har en ganska stor andel internationell trafik och den är fortfarande ned mot noll, säger han till TT.
Vara försiktig
Även om man såg en liten positiv tendens efter lättnaderna gällande reserestriktioner påpekar Anders Trollsås att förändringen kom under en period när man även i vanliga fall ser ett förhöjt bokningstryck.
– Man ska vara försiktig då det skedde vid midsommarruschen som alltid finns i vår bransch. Så länge jag kan minnas har vi alltid sålt slut kring den perioden. Därför ska man vara lite försiktig med att säga om det här är ett tecken i skyn.
Den utsatta situationen har gjort att flera företag tvingats att krympa sin bilflotta markant. Enligt Anders Trollsås handlar det om 20 procent, det vill säga cirka 10 000 fordon.
TT: Kan hyrbilsfirmor verkligen klara av fortsatt ha kontor vid flygplatser när det ändå inte kommer resenärer?
– Det är en väldigt relevant fråga. Det som händer nu är att man flyttar delar av vagnpark och personal där efterfrågan är bättre. Jag har inte sett några tecken på att det är panik men alla de stora har använt sig av korttidspermitteringar.
Tufft att vara liten
Utsattheten kan dock bli ännu tuffare i höst när semesterperioden är över och då framförallt för de små lokala aktörerna som finns i småstäder.
– Är du en liten aktör på en lokal marknad så finns det inget att kompensera sig med. Vi vet att några små redan har haft det fruktansvärt tufft, säger Anders Trollsås.