En ö i beredskap förbereder sig för högsäsong

Gotland har hamnat i strålkastarljuset med sin viktiga militärstrategiska position och den ryska hotbilden. Samtidigt som ön ökar beredskapen förbereder sig Gotland inför turistsäsongen.
–Vi följer vad som händer och är förberedda på att ställa om snabbt, säger Frida Ganshed, vd för Gotlands besöksnäring.

Betande får på Gotland. Arkivbild.

Betande får på Gotland. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Turism2022-05-21 09:45

En svensk och en finländsk Natoansökan är nu inskickad. Med ett Sverige i Nato har det spekulerats kring hur Gotland kan komma att påverkas, med öns viktiga position i Östersjön. Samtidigt är Gotland ett populärt turistmål.

Enligt Robert Pettersson, som forskar i turism vid Mittuniversitetet, spelar känslan av trygghet och säkerhet en stor roll när resenärer väljer sina destinationer.

– Många reser dit oavsett på grund av egna fritidshus eller släktingar, men för andra är det nog inte lika självklart att välja just Gotland i sommar, säger Robert Pettersson.

Robert Pettersson tror att sättet det kommuniceras i media kring den ökade militära närvaron kan komma att påverka turismen.

Å andra sidan kan en ökad militär närvaro och garantier från Natoländer under ansökningsperioden också bidra till en ökad känsla av trygghet och säkerhet på ön.

– Det handlar nog inte om den militära närvaron i sig utan det är nog snarare att det faktum att det inte är fred eller att det inte känns tryggt som påverkar, säger Robert Pettersson.

Fortfarande högt tryck

Samtidigt har Gotland klarat sig relativt bra under pandemin när det kommer till turismen, och besöksnäringen på ön berättar för TT om ett högt besökstryck. Årets försäsong har också varit starkare i år jämfört med förra året.

Under sommarmånaderna 2021 genomfördes närmare en miljon resor fram och tillbaka från Gotland, enligt Destination Gotland, som sköter färjetrafiken. Inför denna sommar väntas en likadan utveckling, enligt Destination Gotlands vd Marcus Risberg.

En viss oro märktes däremot av från besökares håll när Ryssland invaderade Ukraina.

– Då fick vi lite frågor kring avbokningsvillkor och vad som händer om kriget kommer. I nuläget är det däremot ingenting som vi ser särskilt mycket av. Annars har vi fint bokat och besökare verkar inte ha blivit avskräckta, säger Frida Ganshed.

Marcus Risberg håller med.

– Visst finns det enstaka resenärer som ringer och hör sig för men det är inte i någon större utsträckning. Vår uppfattning är att man tar situationen med ro.

Följer utvecklingen

Samtidigt håller besöksnäringen koll på händelseutvecklingen.

– Vi följer vad som händer och vi är förberedda på att ställa om snabbt, säger Frida Ganshed.

– Bilden är däremot att efterfrågan inte har påverkats av de processer som är i gång nu, fortsätter Marcus Risberg.

Den senaste tiden har bostadsmarknaden på Gotland däremot blivit lite mer återhållsam när försäljningarna tar längre tid.

Enligt Eric Randlert, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Gotland, beror det inte på kriget utan mer på den ekonomiska utvecklingen.

– Köparna funderar gärna en extra gång – om man behöver ha det här nu och om det finns ekonomiska möjligheter. Hur går börsen och hur går räntan? Men det här med Ryssland och hotet får vi inte frågor om, säger Eric Randlert.

Kommer att bestå

Enligt Robert Pettersson kan det bli så att i ett kortsiktigt perspektiv kan vissa välja bort Gotland på grund av den nuvarande situationen. Men långsiktigt kommer Gotlands attraktionskraft att bestå.

– Det är och har varit en stark destination med unika natur- och kulturvärden. Det är det som har gjort att Gotland positionerar sig som resmål.

Robert Pettersson menar att det snarare är andra faktorer som kommer att påverka huruvida turister reser till Gotland.

TT: Som att ön skulle kunna utgöra en slags Natobas efter att en svensk Natoansökan godkänns?

– Nej, där ser vi exemplet Island som har ansetts vara en attraktiv ö att resa till, trots Natos närvaro. Jag tänker mer på att det till exempel finns långsiktiga transportlösningar och färjor som går.

Fakta: Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organisation) är en transatlantisk försvarsallians som grundades år 1949.

Den består i dag av 30 medlemsländer, varav 14 ingick i det forna östblocket. Det senaste landet att ansluta sig var Nordmakedonien som blev medlem i mars 2020.

Finland och Sverige skulle territoriellt sett bli den mest vidsträckta utvidgningen sedan Turkiet och Grekland blev medlemmar 1952.

Nato skapades i syfte att bevara freden i det nordatlantiska området genom att avskräcka från väpnade angrepp mot alliansens medlemmar.

Kärnan i Nato är den så kallade artikel 5, som slår fast att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen och att alla medlemmar är skyldiga att hjälpa landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!