Den 8 januari lättas reserestriktionerna rejält i Kina. Att slippa sitta två veckor i karantän när man kommer hem har fått kineser att rusa till resesajterna, och sökningarna på reseplattformen Tongcheng har ökat med flera hundra procent.
Susanne Andersson, vd på Visit Sweden som marknadsför Sverige som resedestination, trodde inte på ett så snabbt återöppnande.
– Det var väldigt oväntat. Det mest positiva som man hört var att det möjligtvis skulle kunna sänkas till färre karantänsdagar den 7 januari, men så försvann allting och det var ju jättetrevligt, säger hon.
Det är omkring tre år sedan coronavirusets utbrott, som fick Kina att införa tuffast möjliga restriktioner. Det kinesiska styret har hållit fast vid den så kallade nollcovidstrategin fram till nyligen, då man gjorde något av en helomvändning i synen på viruset.
– Det som kommer att komma i gång fortast är naturligtvis affärsresenärerna, som har startat lite, sakta men säkert, och framför allt de yngre resenärerna som är lite mindre rädda för sjukdomen, säger Andersson.
Snabbare återgång
Kinesiska turister är den största turistgruppen i världen. I Sverige stod kineser för över 400 000 övernattningar under året före pandemin, enbart slaget av de nordiska grannarna, Tyskland, USA, Storbritannien och Nederländerna. Särskilt betydelsefulla är de för storstäderna.
Tidigare beräknade Visit Sweden att det skulle dröja till 2026 innan den kinesiska turismen i Sverige var på samma nivåer igen. Men med de lättade restriktionerna lär det nu gå fortare, bedömer Susanne Andersson.
– De analyserna baserades på att restriktionerna fanns kvar även in på andra halvan av 2023. Samtidigt har vi en dryg miljard människor som inte har varit utanför sitt land på tre år och som nog har ett ganska stort intresse av att resa. Men man får vänta ett litet tag med att se hur effekterna blir.
Räddning i lågkonjunktur
Extra välkommet är det i tider av en stundande lågkonjunktur. När svensken håller hårdare än vanligt i plånboken kommer den utländska turismen vara bokstavligen livsviktig för besöksnäringen, tror Andersson.
– De (branschen) har inte riktigt muskler efter pandemin för att klara den typen av nedgång, och då riskerar vi jobben. Mycket jobb. Därför är det jätteviktigt att de turister som vi har möjligt att få tillbaka kommer tillbaka så fort som möjligt, och därför var det här glädjande, säger hon.
– Våra internationella gäster spenderar dessutom mer än vad vi som svenskar gör.
SAS: Positiva nyheter
Även för flygbolaget SAS är lättnaderna från Kina ett glädjebesked. Bolagets marknad i Asien har varit så gott som stängd på grund av först covidrestriktioner och sedan kriget i Ukraina, som satt stopp för flygningar över Ryssland.
– Det klart att det är positivt. Nu är det väldigt få restriktioner kvar i världen och det är positiva nyheter för resebranschen generellt, säger Alexandra Lindgren Kaoukji, presschef på SAS.
Tidigare i december utökade SAS flygningarna till Shanghai från Köpenhamn från en till två gånger veckan. Om de lättade reglerna i Kina öppnar upp för fler linjer österut är för tidigt att säga, enligt Alexandra Lindgren Kaoukji.
– Vår önskan är att flyga precis som vi gjorde förut. Det finns en stor efterfrågan på resmålen och det är för oss viktiga arbetsmarknader, både vad gäller passagerare och frakt, så det är något som vi hela tiden utvärderar.