Kinesiskt drönarbolag pausar i Ryssland

Den kinesiska drönartillverkaren DJI stoppar tills vidare all försäljning i Ukraina och Ryssland, rapporterar flera medier.

DJI-drönare har använts militärt av ryska styrkor, hävdar Ukraina. Nu pausas all försäljning i Ryssland och Ukraina. Arkivbild.

DJI-drönare har använts militärt av ryska styrkor, hävdar Ukraina. Nu pausas all försäljning i Ryssland och Ukraina. Arkivbild.

Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Ukraina2022-04-28 03:18

DJI blir det första kinesiska techbolaget att pausa i Ryssland, enligt Ny Teknik, och ett av få kinesiska bolag över huvud taget att vidta liknande åtgärder.

Beskedet kommer sedan ukrainska politiker sagt att ryska styrkor använder sig av DJI-drönare för att guida robotar mot mål. Ukrainas minister för digital omvandling, Mychailo Fedorov, skrev i mitten av mars ett öppet brev till DJI:s vd och grundare Frank Wang där han bad om hjälp med att stoppa bolagets drönare som sålts utanför Ukraina att användas i ukrainskt luftrum.

"Är ni säkra på att ni vill vara en del av de här morden", skrev ministern på Twitter.

DJI säger att man aldrig tillverkat utrustning för militärt bruk, och att återförsäljare åtagit sig att inte sälja vidare utrustning för militära ändamål.

Våra "produkter är gjorda för att förbättra människors liv och gynna världen, och vi beklagar resolut all användning av våra produkter för att orsaka skada", skriver bolaget i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!