Nordisk ammunition till Ukraina

Sverige, Norge och Danmark satsar gemensamt på artilleriammunition till Ukraina för 600 miljoner kronor. Redan nästa år ska granater kunna levereras.

Försvarsminister Pål Jonson träffar svenska journalister på Natohögkvarteret i Bryssel.

Försvarsminister Pål Jonson träffar svenska journalister på Natohögkvarteret i Bryssel.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ukraina2023-10-11 16:24

Försvarsminister Pål Jonson (M) berättar om det nya initiativet tillsammans med danske kollegan Troels Lund Poulsen och norske Bjørn Arild Gram inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

– Vi tillsammans går nu in och upphandlar för 600 miljoner. Det är något som Ukraina verkligen behöver. Det räcker alltså inte med att bara skicka artillerisystemet utan de måste hela tiden försörjas, säger Jonson.

En snabb leverans är möjlig främst tack vare ett avtal som det norska försvaret har sedan tidigare med artilleritillverkaren Nammo.

– Vi pratar 2024. Fördelen med den här lösningen är att Norge har ett väldigt starkt ramavtal med Nammo som gör att man kan få möjlighet att gå före i kön, så det är vi väldigt tacksamma för, säger Jonson.

Fördelningsmässigt satsas 180 miljoner svenska kronor, 200 miljoner norska och 150 miljoner danska – totalt motsvarande cirka 610 miljoner svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!