Expert: Rubeln kan falla kraftigt

Rysslands valuta kan falla kraftigt efter beslutet att frysa den ryska centralbankens internationella reserver, enligt SEB-ekonomen Robert Bergqvist. Även börsen kan fortsätta sin resa nedåt under den kommande veckan.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB. Arkivbild.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ukrainakriget2022-02-27 21:24

EU, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Kanada och USA har kommit överens om att utestänga vissa ryska banker från det internationella finanssystemet Swift, och att stoppa den ryska centralbanken från att använda sina internationella valutareserver.

Robert Bergqvist, seniorekonom på storbanken SEB, säger att beslutet att utestänga vissa banker från Swift-systemet bidrar till att underminera Rysslands ekonomi eftersom det kraftigt försvårar bankernas möjlighet att genomföra internationella transaktioner.

– Ungefär en procent av alla Swift-transaktioner i världen hanteras av ryska banker. Det får inte stor påverkan på resten av världen, men man kan konstatera att det är stort för Ryssland. Det verkar dock som att vissa banker undantas, och det spekuleras i att undantagen görs som ett slags ventil för att Europa ska kunna fortsätta importera gas och olja från Ryssland, säger han.

Ryska valutan kan rasa

Bergqvist säger att beslutet att frysa centralbankens internationella valutareserver kan få minst lika stora konsekvenser för den ryska ekonomin eftersom det leda till att rubeln tappar i värde.

– Det bidrar till att centralbanken kommer att få jättesvårt att försvara växelkursen. Tilltron till rysk ekonomi går ner, och då kommer aptiten på rubel att minska med ökat intresse för att äga utländsk valuta. Om inte centralbanken kan tillgodose den utländska valutan, kommer rubeln att tappa i värde. Det är förmodligen det vi kommer att få se på måndag när den internationella valutahandeln öppnar, säger Bergqvist.

Jokern: Rysslands svar

En försvagad rubel kan i sin tur leda till inflation och kraftigt höjda räntor i Ryssland, som riskerar att slå hårt mot ryska hushåll och företag.

Även Stockholmsbörsen kan komma att sjunka när handeln öppnar på måndagsmorgonen eftersom den senaste utvecklingen i kriget mellan Ryssland och Ukraina har bidragit till ökad osäkerhet om hur världsekonomin påverkas.

– Av all den information som vi har fått under helgen talar det mesta för ökad osäkerhet om vart det här ska ta vägen ekonomiskt. Det är svårt att kvantifiera exakt hur hårt sanktionerna slår mot den ryska ekonomin. En annan joker som man kan fundera på är hur Ryssland kommer att svara, om landet tar till verktyget att strypa energiexporten, säger Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!