Indikationer på att Ryssland använder kryphål

Det finns indikationer på att Ryssland använder sig av kryptovalutor och tar hjälp av Belarus centralbank för att komma runt sanktionerna. Det säger finansminister Mikael Damberg (S) efter ett möte med EU:s finansministrar.

Finansminister Mikael Damberg (S) har suttit i videomöte med EU:s finansministrar under onsdagskvällen. Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg (S) har suttit i videomöte med EU:s finansministrar under onsdagskvällen. Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Ukrainakriget2022-03-02 19:34

EU och USA har infört omfattande sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Flera ryska banker stängs ute från det globala betalningssystemet Swift, ryska centralbanken får svårare att använda stora delar av sin internationella valutareserv, och personer knutna till Rysslands regering sätts upp på sanktionslistor.

Rubeln har störtdykt under de senaste dagarna, samtidigt som Moskvabörsen har hållit stängt. Sanktionerna "börjar bita", säger Mikael Damberg som suttit i videomöte med EU:s finansministrar under onsdagskvällen.

– Vi börjar se ganska stora effekter på den ryska centralbanken, på banksystemet i övrigt, men också att deras aktiemarknad är stängd för tredje dagen i rad, säger Damberg.

Täppa till kryphål

Finansministrarna diskuterade hur Ryssland kan använda sig av kryphål för att komma runt sanktionerna, bland annat med hjälp av kryptovalutor och Belarus centralbank.

– Vi fick en redogörelse från EU-kommissionen och Europeiska centralbanken, som pekade på att det finns indikationer på att det här händer. Det fanns ett stort stöd bland medlemsländerna att fortsätta titta på om det behövs mer sanktioner eller om olika kryphål bör täppas till för att Ryssland inte ska komma undan västvärldens sanktioner, säger Damberg.

TT: Hur täpper man till kryphålet med kryptovalutor?

– Det får vi återkomma till, det är kommissionen som i så fall får återkomma med tankar kring det, säger Damberg.

"Finns stor osäkerhet"

Finansministrarna diskuterade även hur EU-ländernas ekonomier riskerar att påverkas av sanktionerna mot Ryssland.

– Där finns stor osäkerhet, men vi ser prisförändringar just nu som kan påverka inflationen långsiktigt. Det var uppe till diskussion, säger han.

Finansministern säger att Sverige är "ganska lite direkt påverkad" av Rysslands och Ukrainas ekonomier, men att en konsekvens av kriget är att olje- och gaspriserna har ökat.

– Vi såg det under vintern, hur Rysslands agerande drev upp energipriserna och påverkade också Sverige. Det här kriget och Rysslands agerande har drivit upp priserna i Europa och det ser vi redan i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!