M: "Damberg för optimistisk om ekonomin"

Rysslands krig i Ukraina och sanktioner som lär påverka svensk ekonomi negativt.
–Men bedömningen hittills är att effekten blir begränsad, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ukrainakriget2022-02-28 09:21

På en pressträff om kriget och ekonomin understryker Damberg att situationen är osäker och att den kan förändras.

Han ser risker för högre olje- och gaspriser, högre livsmedelspriser, ökad finansiell oro som kan leda till minskade investeringar och minskad konsumtion och lägre tillväxt i omvärlden.

Men i nuläget är bedömningen för Sveriges del att påverkan inte blir så stor.

– Jag tycker att finansministern är lite väl optimistisk. Vi kan räkna med att energi- och drivmedelspriser kommer att fortsätta att vara väldigt höga, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Här måste politiken vara beredd att stötta både företag och hushåll. Man måste vara beredd att göra mer, säger hon och hänvisar till att den elpriskompensation som röstats igenom inte räcker.

Damberg säger att Europa är känsligt för störningar i flödet av rysk gas. Den svenska konsumtionen av gas är dock relativt liten, framhåller han..

Högre priser

Men höga gas- och oljepriser bidrar sedan en tid tillbaka till att trycka upp elpriserna i Sverige, särskilt i södra Sverige. Det kan bli mer av det.

– Men Sverige har också en beredskap att agera om det sticker i väg och får allvarliga konsekvenser, det har vi visat med elpriskompensationen. Vi kan agera om det behövs, säger Damberg.

Damberg bedömer att det inte finns någon akut risk för bristsituationer vad gäller försörjningen av drivmedel och el i Sverige.

En farhåga är att krisen kan bidra till klart högre livsmedelspriser, några skäl är att både gödsel och grödor importeras stort från Ukraina och Ryssland till den europeiska marknaden.

Liten exponering

Den svenska handeln med Ryssland och Ukraina är relativt liten.

Exporten till Ryssland står för 1,3 procent av Sveriges export, medan importen ligger på 1 procent. Enligt Damberg har handeln med Ryssland minskat över tid, särskilt efter Rysslands annektering av Krim.

– Eftersom handeln är begränsad är även den finansiella exponeringen mot Ryssland begränsad, säger han.

Damberg får frågan om vilka ekonomiska konsekvenser det svenska folket är berett att ta.

– Jag tror det svenska folket inser att när det är krig i Europa så får det konsekvenser.

Han säger att det finns andra länder i Europa som har betydligt större ekonomiskt utbyte med Ryssland, inte minst de baltiska länderna.

Bankproblem

Det finns också europeiska banker i Ryssland som kan få stora problem, men knappast de svenska, enligt finansministern.

På frågan om den finansiella stabiliteten kan riskeras, säger Damberg:

– Det finns enskilda banker i Europa som kan drabbas hårt nu, för de har en stor rysk exponering. Men att dra det så långt att det skulle utmana hela den europeiska finanssektorn eller banksektorn, det ser jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!