Stängd Moskvabörs – men ras oundvikligt

Ännu finns inget besked om när den igenbommade Moskvabörsen ska öppna igen. SEB:s Rysslandsexpert Per Hammarlund säger att ryska myndigheter försöker undvika att börsen kollapsar – men att det kan vara förgäves.

På bilden syns den symboliska klockan på Moskvabörsen. Arkivbild.

På bilden syns den symboliska klockan på Moskvabörsen. Arkivbild.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ukrainakriget2022-03-13 18:12

Moskvabörsens breda index var redan på nedgång när Ryssland inledde kriget mot Ukraina. När börsen öppnade samma dag som krigsutbrottet föll den kraftigt för att sedan återhämta omkring hälften av nedgången innan den stängde. Under den efterföljande helgen beslutade EU och USA om kraftiga sanktioner mot Ryssland – och när veckan började på nytt höll Moskvabörsen fortfarande stängt.

Sedan dess har sanktionerna skärpts ytterligare i flera steg och handeln på Moskvabörsen har stoppats på obestämd tid. Senast i lördags kom beskedet att börsen håller stängt under hela nästa vecka, och att det ännu inte är klart om den kan öppna igen under veckan därpå.

– De resonerar nog som så att marknaden inte har hunnit prissätta sanktionerna ännu, inte minst efter USA:s beslut att ta bort Rysslands handelsstatus som kommer att påverka mer eller mindre alla ryska företag som exporterar varor, säger SEB:s chefsanalytiker Per Hammarlund.

"Skulle inte förvåna mig"

Han gör bedömningen att ryska myndigheter försöker undvika att börsen kollapsar genom att försena öppnandet, men att ett kraftigt fall är en nästan oundviklig konsekvens.

– Ja, just nu ser det ut som det. De får vara väldigt innovativa om de ska lyckas avvärja ett kraftigt fall på börsen när den öppnar. Det skulle inte förvåna mig om de lägger in restriktioner om att man inte får köpa och sälja mer än ett visst antal aktier inom loppet av ett dygn eller vecka. Jag har svårt att tro att de kommer att släppa det helt fritt till en början, säger Hammarlund.

En börskollaps skulle sannolikt leda till det att det ryska pensionssystemet får en smäll och att vanliga ryssar förlorar sina besparingar.

– De som haft besparingar i aktiemarknaden kommer att få se sina tillgångar falla, sedan är det klart att om du får ett allmänt fall på aktiemarknaden kommer det även att påverka husmarknaden eftersom det kommer att finnas mindre pengar att köpa fastigheter för, säger Hammarlund.

Slår mot bankerna

En rysk börskrasch skulle även leda till att bankerna förlorar värdet på sina tillgångar i andra företag, och att staten därför måste gå in med ekonomiskt stöd till banksektorn.

– Så fort du öppnar marknaden så kommer det avspegla sig i bankernas balansräkning. Om bankernas tillgångar minskar, måste de strama åt och dra tillbaka lån, eller så måste staten skjuta till kapital för att få balans mellan tillgångar och utlåning, säger Hammarlund.

Nackdelen med att hålla stängt för länge är att Ryssland saknar en fungerande marknad under tiden, med konsekvensen att företag får svårt att låna och investera.

– Även i en ekonomi som Rysslands där stora statliga företag spelar en betydande roll, måste man ha en aktiemarknad för att kunna värdesätta tillgångarna. Även om endast en del av ekonomin är noterad på börsen, är det ändå börsen som sätter värdet på tillgångarna. Alla är indirekt exponerade mot marknaden, säger Hammarlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!