Hamnarbetarförbundets blockad mot fartyg och gods med koppling till Ryssland trädde i kraft den 28 mars. Nu har arbetsgivarsidan, Sveriges Hamnar, kommit med en så kallad fredspliktsinvändning och kräver att blockaden ska upphöra.
Om den inte gör det "kommer Sveriges Hamnar att överväga att vidta rättsliga åtgärder", skriver arbetsgivarorganisationen i invändningen.
Martin Berg, ordförande för Hamnarbetarförbundet, tillbakavisar dock kravet.
– Den här invändningen borde ha kommit under varseltiden, nu har den ju pågått en månad redan, säger han.
TT: Så ni tänker inte avbryta blockaden?
– Nej, det gör vi inte.
Sista maj
Sveriges Hamnar hänvisar bland annat till att blockaden inte haft någon tidsgräns. Därför har fackförbundet nu beslutat att tidsbegränsa sitt varsel till och med den 31 maj.
Därmed gäller samma slutdatum som för Transports varsel, som träder i kraft den 1 maj.
– Om de vill ha något tidsbegränsat kan vi bjuda på det, säger Martin Berg.
TT: Kan det bli aktuellt med att förlänga eller lägga ytterligare varsel från 1 juni?
– Den möjligheten finns ju alltid, det är ju normala varselregler som gäller. Men vi hoppas ju fortfarande att det ska finnas en bättre lösning till dess, att det kommer ett ställningstagande från Sveriges regering eller EU som motsvarar det.
Kräver fredsplikt
I början av april kom EU överens om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som bland annat innebär att ryskflaggade fartyg inte längre tas emot i EU-hamnar.
Bland annat Hamnarbetarförbundet har dock kallat sanktionerna för "urvattnade", eftersom en rad varor är undantagna.
Sveriges Hamnar står fast vid att Hamnarbetarförbundets blockad är olovlig.
"Nu är det hög tid att vi alla ställer oss bakom de demokratiskt fattade besluten som EU och regeringen fattat. Vi vill se en fredsplikt i svenska hamnar", säger förhandlingschefen Johan Grauers i en skriftlig kommentar.
"Den fredsplikt som följer av kollektivavtalet är en grundläggande hörnsten i den svenska modellen. Det är därför inte en framkomlig väg att i händelse av krig eller konflikt bortse från gällande regelverk. I oroliga tider är det extra viktigt att det råder ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden".