Systembolaget slutar sälja rysk vodka

Systembolaget slutar sälja rysk alkohol på grund av kriget i Ukraina. Tidigare under dagen har Finlands alkoholmonopol fattat samma beslut.

Till vänster syns det ryska vodkamärket Stolichnaya på Systembolaget i Sverige. Vodkan till höger har ingen koppling till artikeln.

Till vänster syns det ryska vodkamärket Stolichnaya på Systembolaget i Sverige. Vodkan till höger har ingen koppling till artikeln.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ukrainakriget2022-02-28 13:16

Beslutet att säljstoppa alla ryska produkter gäller omedelbart och tills vidare. Systembolaget ställer dessutom in alla planerade lanseringar av rysk alkohol.

– Det är helt enkelt på grund av Rysslands invasion, och att angreppet innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen. Det är en exceptionell situation, det har Sveriges regering också kunnat konstatera, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

TT: Är det en protest mot Ryssland?

– Jag skulle inte säga att det är en protest, utan en naturlig följd, säger Sjödin.

Under en procent

Systembolaget har tre ryska produkter i det fasta sortimentet och ytterligare 30 i beställningssortimentet. Han beskriver försäljningen av ryska produkter som relativt liten.

– Det som har en försäljningsvolym är två vodkasorter. Av spritförsäljningen ligger det på under en procent, säger Sjödin som tillägger att säljstoppet "förhoppningsvis" inte gäller för evigt.

TT: Vad skulle få er att börja sälja ryska produkter igen?

– Det är att situation ändras i Ukraina förstås, säger Sjödin.

Tidigare under måndagen beslutade Finlands alkoholmonopol Alko att sluta sälja rysktillverkade produkter.

– Vi upplever att vi i den här situationen vill visa att det handlar om en exceptionell och upprörande situation och att vi tar den på allvar, säger sortiments- och inköpschefen Anu Koskinen till Hufvudstadsbladet.

Minskad efterfrågan

Koskinen säger till tidningen att kundernas efterfrågan på rysktillverkade alkoholprodukter har minskat sedan kriget inleddes i torsdag. Ulf Sjödin på Systembolaget säger till TT att det dock inte har skett några större förändringar i försäljningen av rysk alkohol, men att han inte kan kommentera det ytterligare på grund av konkurrensskäl.

Fler finländska bolag slutar sälja ryska produkter, däribland detaljhandelsbolaget S-gruppen.

"Vi har intensivt följt våra kunders reaktioner på det skedda. Alla vill på något sätt påverka situationen, för oss är detta ett sådant sätt", säger Sampo Päällysaho, direktör över dagligvaruhandeln, ett i pressmeddelandet, rapporterar Svenska Yle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!