Japan stoppar halvledare till Ryssland

Japan straffar Ryssland för anfallet mot Ukraina, och fryser tillgångar till vissa individer och finansiella institutioner.

Fumio Kishida meddelade beskedet vid en presskonferens under fredagen.

Fumio Kishida meddelade beskedet vid en presskonferens under fredagen.

Foto: Rodrigo Reyes Marin/AP/TT

Ukrainakrisen2022-02-25 02:46

– För det tredje kommer vi att lägga sanktioner på exporter till Rysslands militärrelaterade organisationer, och exporter till Ryssland på varor som halvledare och föremål på en begränsad lista enligt internationella överenskommelser, säger premiärminister Fumio Kishida.

Halvledare är en viktig beståndsdel och behövs i nästan all elektronik, allt från mobiltelefoner till bilar och robotar. På torsdagen meddelade USA och Storbritannien att man inför exportsanktioner på halvledare till Ryssland.

Japan är världens tredje största tillverkare av halvledare, enligt det amerikanska handelsdepartementet. Även de två största, Sydkorea och Taiwan, har meddelat att de inför sanktioner mot Ryssland efter anfallet mot Ukraina. Det är dock oklart om länderna riktar in sig på halvledarna, vilket skulle kunna vara ett hårt slag mot Ryssland och skära av landet från en stor del av världens producenter.

Enligt Fortune kan Ryssland sätta in motvapen mot halvledarsanktioner. Landet är världens största producent av metallen palladium, som bland annat används just i halvledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!