Här stiger matpriset mest i EU – mjölk en lyx

I Ungern är matpriserna värst i Europa. Den extrema inflationen och den svaga forinten är några av orsakerna – och de skenande matkostnaderna gräver djupa hål i pensionärernas plånböcker.

Kunder jagar extrapriser på en stormarknad i Budapest. Matpriserna i Ungern har stigit drastiskt under det senaste året. Arkivbild.

Kunder jagar extrapriser på en stormarknad i Budapest. Matpriserna i Ungern har stigit drastiskt under det senaste året. Arkivbild.

Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ungern2023-04-21 18:59

Medan vissa matvaror kostar dubbelt så mycket har priserna för stapelvaror som mjölk, ägg, smör och bröd stigit med 70 till 80 procent det senaste året. Matpriserna har skjutit i höjden i hela Europa, men ingenstans uppges läget vara lika illa som i Ungern.

De ungerska matpriserna har gått upp med över 45 procent under året, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Det är något som inte minst drabbar landets pensionärer, som tvingas vända på slantarna. 83-åriga Magdolna Gozon i huvudstaden Budapest är en av dem, och hon uppger att hennes ringa pension och de höga matpriserna har gjort att hon inte längre kan köpa mjölk.

– Jag köper inte frukt. Potatis får vi från kommunen så det behöver vi inte köpa, men lök har blivit alldeles för dyrt, säger Magdolna Gozon.

Landets ineffektiva jordbruks- och livsmedelsindustri är en av orsakerna. Dessutom är den inhemska valutan forinten historiskt låg, uppger Peter Virovacz, chefsekonom vid finansbolaget ING i Ungern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!