Arbetslösheten i juni var 3,6 procent i juni i USA. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 372 000, vilket var fler än väntat. Enligt Bloombergs sammanställning låg prognosen på 265 000.
Arbetsmarknadsrapporten innebär ytterligare en månad med tillväxt av nya jobb.
– Det visar tydligt att USA inte är i en recession, säger Susanne Spector.
Stark efterfrågan
Att den amerikanska ekonomin är så pass stark trots recessionsoron beror på att det funnits mycket pengar i ekonomin sedan tidigare och att efterfrågan är stark, enligt Spector.
– Tittar man på hushållen så ser det ut som att man tar av sitt sparkapital för att överbrygga den här höga inflationen. Även om hushållen är deppiga så håller man uppe konsumtionen.
Enligt rapporten ökade lönerna med 0,3 procent jämfört med maj, vilket överensstämde med prognosen.
– Ett relativt okej månatligt tempo så det är lite positiva nyheter, å andra sidan så minskade deltagandegraden, vilket då håller nere arbetslösheten, säger Carl Hammer analyschef på SEB.
– En drömläge för Fed är att det kommer tillbaka en massa folk till arbetsmarknaden, då skulle man så att säga inte behöva bromsa lika hårt, men det kan man inte räkna med, fortsätter han.
Fler trippelhöjningar väntas
Att de amerikanska hushållen verkar hålla upp konsumtionen är också anledningen till att inflationen i landet är hög, vilket tyder på fortsätta räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed, säger Spector.
– Om det inte kommer en väldigt oväntad inflationssiffra så skulle jag säga att den här jobbrapporten bekräftar att Fed kommer höja med ytterligare en trippelhöjning, det vill säga med 75 punkter.
Fed-chefen Raphael Bostic sade också efter beskedet att den starka jobbsiffran gör att Fed nu kan höja räntan med 75 punkter vid nästa möte.
Nedåt på börsen
Efter beskedet vände de amerikanska börserna nedåt i förhandeln på IG Market. Även Stockholmsbörsen vände nedåt.
– Man ser också direkt reaktionen i räntemarknaden, att man ställer upp förväntningarna på räntehöjningen igen, och det i sin tur kommer att bromsa ekonomin, säger Hammer.
Framåt återstår att se om den amerikanska centralbanken lyckas "mjuklanda" ekonomin med de kommande räntehöjningarna eller om det blir mer hårt, enligt honom.