Musk låter Twitter rösta om Trump

Twitters nye ägare Elon Musk frågar användarna om de vill låta USA:s tidigare president Donald Trump komma tillbaka till plattformen.

Twitters nye ägare Elon Musk. Arkivbild.

Twitters nye ägare Elon Musk. Arkivbild.

Foto: Carina Johansen/NTB/TT

USA2022-11-19 02:58

Natten till lördag lade Elon Musk upp en omröstning på sitt eget Twitterkonto med frågan om Donald Trumps konto ska öppnas igen. Efter en knapp timme hade 1,8 miljoner svarat ja eller nej på frågan.

Omröstningen ska vara öppen i 24 timmar, det vill säga till klockan 01.45 natten till söndag svensk tid.

Donald Trump stängdes av från Twitter den 9 januari 2021, tre dagar efter stormningen av den amerikanska kongressen.

På fredagen meddelade Twitterägaren att flera användare som bannlysts från sociala medier-plattformen är välkomna tillbaka.

De första namnen som han själv presenterar är komikern Kathy Griffin, psykologen och internetpersonligheten Jordan Peterson och Babylon Bee som är en konservativ kristen satirwebbplats.

Twitter kommer också att använda sig av ett nytt sätt att motarbeta hatiska inlägg. Grovt översatt skriver Musk att Twitter ska stå för yttrandefrihet men inte räckviddsfrihet. Inlägg som bryter mot plattformens värderingar ska tryckas ned i flödet, vilket innebär att de kan sökas upp men inte visas i användares flöden. Det ska heller inte gå att tjäna pengar på sådana inlägg, skriver han.

Sedan Musk köpte Twitter har han gjort flera utspel på plattformen. Bland annat införde han en funktion där användare kunde köpa den blå verifieringsbocken för åtta dollar i månaden, vilket ledde till många fejkkonton. Funktionen togs senare bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!