Senaten säger ja – USA undviker nedstängning

USA:s senat har sagt ja till ett kompromissförslag angående budgeten som förhandlats fram mellan demokrater och republikaner och landets statsapparat slipper nu att stängas ned. Stödet till Ukraina har slopats – men president Joe Biden räknar med att få det på plats igen.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, ger tummen upp efter att förslaget röstats igenom.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, ger tummen upp efter att förslaget röstats igenom.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA2023-10-01 03:09

Biden, som kort efter kongressens godkännande formellt skrev under lagförslaget, lovordar i ett uttalande det faktum att parterna lyckades komma överens och på så vis undvek "en onödig kris som hade åsamkat onödig smärta för miljontals hårt arbetande amerikaner".

Omröstningen i senaten – den andra i ordningen efter att representanthuset sagt ja – kom bara timmar före det att tidsfristen löpte ut vid midnatt lokal tid och ger en frist fram till 17 november.

I kompromissen, som förhandlats fram av representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy, finns ett avsnitt om stöd till naturkatastrofer – en passus som Vita huset har krävt. Men budgetposten för ekonomiskt stöd till Ukraina har tagits bort.

Slopat Ukrainastöd

Biden räknar dock med att stödet till Ukraina, som varit en central fråga i den politiska röran om budgeten, ska återställas vid ett senare tillfälle.

"Vi kan inte under några omständigheter tillåta att det amerikanska stödet för Ukraina avbryts. Jag räknar fullt ut med att talmannen (Kevin McCarthy) kommer att stå fast vid sitt engagemang för det ukrainska folket och säkerställa stödet för Ukraina vid detta kritiska ögonblick", säger Biden i sitt uttalande.

Republikanerna har majoritet i representanthuset men under den aktuella omröstningen krävdes två tredjedels majoritet för att få förslaget godkänt av kammaren. Det innebar att republikanerna behövde hjälp från demokraterna för att få igenom kompromissen.

Totalt 14 nedstängningar

Och det fick de. Röstsiffrorna slutade 335 mot 91 och 90 av dem som röstade nej till förslaget var republikaner. I senaten röstade 88 ledamöter för och 9 mot.

Under nedstängningar permitteras personal på vissa federala myndigheter och verksamheter som finansieras av USA. Men de delar av statsapparaten som betraktas som kritiska – som rättsväsendet, försvaret och kontrollerna av USA:s luftrum – fortsätter jobba, i extremfall utan att de anställda får lön.

Det har sedan 1981 varit totalt 14 federala nedstängningar i USA. Den längsta varade i 35 dygn, 2018–2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om