Den ljusnande framtid är deras

För avgångseleverna på hotell- och restauranggymnasiet i Stockholm är framtiden bländande ljus. Branschen skriker efter personal och slåss om studenterna. "Jag fick fem jobberbjudanden bara i förra veckan", säger en av dem.

Studenterna från Hotell- och restauranggymnasiet är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden.

Studenterna från Hotell- och restauranggymnasiet är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Utbildning2022-06-09 07:15

Med en yrkesutbildning inom hotell och restaurang har de flesta av avgångseleverna redan ett jobb säkrat, många av dem en fast tjänst på heltid.

Bara i Arbetsförmedlingens platsbank finns just nu 9 275 lediga jobb inom besöksnäringen.

– Men det är nog i underkant. Det är inte alla av våra medlemsföretag som söker personal just genom Arbetsförmedlingen. Jag tror behovet är större än så, Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjningen på Visita.

Han berättar om medlemsföretag som inte kan hålla hela restaurangen öppen eller som tvingas ha en begränsad meny på grund av personalbrist.

– Att hitta personal är den absolut största utmaningen bland våra medlemsföretag, säger Peter Thomelius.

"Samhällsviktiga"

De 3 500 elever som varje år går ut hotell- och restauranggymnasiet räcker alltså inte till på långa vägar. Därför är de som går ut enormt efterlängtade – och även samhällsviktiga, enligt Peter Thomelius:

– Varje student med utbildning inom hotell och restaurang genererar i sin tur i två, tre jobb till. Så de är verkligen viktiga för samhället.

Peter Thomelius säger att de elever som väljer utbildningen är näst intill garanterade jobb redan under utbildningen. De har också stora möjligheter till kompetensutveckling och lönekarriär inom yrket, vilket många inte känner till.

Har yrkeskunskap

Även för Erica Åberg, hotellchef på Down Town Camper by Scandic i Stockholm, är studenterna högvilt.

Hon är på avgångselevernas avslutningslunch för att dela ut ett pris, men också för att passa på att hinta om de 94 lediga tjänster man behöver tillsätta för närvarande.

– En fördel är att studenterna besitter den yrkeskunskap som vi efterfrågar. Vi behöver allt från duktiga receptionister och servitörer till bartenders och personal till house keeping för att klara av omstarten efter pandemin, säger hon.

"Framtiden är säkrad"

Melvin Vainman, 18, som gått hotell- och turismprogrammet:

– I sommar ska jag jobba som receptionist, sedan väntar studier inom hotellbranschen i Schweiz. Siktet är inställt på ett eget hotell så småningom. Jag tycker att jag har fått världens bästa utbildning.

Redan när han började utbildningen var det viss brist på personal.

– Men nu verkligen skriker man efter folk. Framtiden känns säkrad.

"Nu måste lökhackningen sitta"

Martin Nordström, 19, och Jennifer Palm, 19, har studerat på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Båda har redan fått jobb men har flera stående erbjudanden om de skulle ångra sig.

– Bara i förra veckan fick jag fem olika erbjudanden om jobb, säger Martin Nordström.

Hans vänner som valt andra utbildningar har det inte lika förspänt.

– Många har svårt att hitta sommarjobb och söker fortfarande, säger han.

Att kastas ut i arbetslivet i ett heltidsjobb är lite läskigt, tycker de:

– Ja, det är upp till bevis. Nu måste lökhackningen verkligen sitta.

"Vi har ett försprång"

Nikita Klasson, 19, och Leonard Bolay, 18, har studerat på bageri- och konditoriprogrammet.

Redan när Nikita Klasson gick på öppet hus inför sitt gymnasieval fick hon veta att hon mer eller mindre var garanterad jobb om hon valde hotell- och restaurangprogrammet.

– Jag ska sommarjobba på bageri, sedan ska jag vidareutbilda mig för att få ett gesällbrev. Drömmen är att öppna eget, säger hon.

Även Leonard Bolay har sommarjobbet i hamn.

– Sedan får jag se vad jag gör. Men jag har fått massor av kontakter i branschen tack vare min utbildning så jag är inte orolig inför framtiden.

Han tycker att det bästa med utbildningen, förutom ett stort kontaktnät och duktiga lärare, är all praktik han har fått. Nikita Klasson håller med:

– Jag har haft sommarjobb varje sommar under utbildningen och det ger mig ett försprång. All praktik gör att jag har kunnat bygga ett cv som många andra studenter saknar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!