Den slutrapport om hur Arbetsförmedlingen ska kunna ha lokal närvaro även i de orter där kontor läggs ner lämnades över till regeringen under fredagen.
I rapporten skriver myndigheten att man kommer att kunna ha fysiska möten med arbetssökande i 208 av landets 290 kommuner, trots att man bara ska ha kontor i 106 kommuner.
Hyr in sig
Lösningarna ska främst bygga på överenskommelser där myndigheten hyr in sig i exempelvis kommunlokaler eller har samarbete med Statens servicecenter.
"På 73 orter återstår att formalisera överenskommelserna genom exempelvis avtal och anpassning av lokaler. Det arbetet kommer pågå under resten av året", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
De 82 kommuner där sådana lösningar inte kan genomföras har enligt myndigheten ett arbetsförmedlingskontor inom pendlingsavstånd eller en samarbetslösning i kommuner i närheten.
Av de kvarvarande kontoren kommer 88 vara bemannade och 24 sådana som de anställda reser till vid behov.
Hård kritik
I onsdags presenterade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en undersökning om kommunernas åsikter om Arbetsförmedlingen.
Slutsatserna var bland annat att Arbetsförmedlingens frånvaro på många håll gör att individer lämnas utan stöd och att möjligheten till enklare service brister, samt att myndigheten saknar resurser för att stötta de som står längst från arbetsmarknaden samt nyanlända.
"Jag är medveten om de synpunkter som finns på förändringarna av Arbetsförmedlingens lokala service och närvaro, samtidigt som alla aktörer inom arbetsmarknadspolitiken har ett gemensamt ansvar för att möta behoven på arbetsmarknaden", säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.