Det gick ovanligt fort för börsen att återhämta sig efter den kraftiga nedgången i början av pandemin och siffrorna har varit starka under året. Det stora misstaget en småsparare ofta begår är att dras med och investera en för stor del av sin förmögenhet, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
– Ofta behöver man backa bandet och ställa sig frågan “har jag placerat mina påsar pengar rätt på börsen?”. Det att vanligt att man har tagit på sig en för hög risk eller placerat pengar på börsen som man inte vill förlora, säger Américo Fernández.
Ett par års sikt
Även om sommarmånaderna traditionellt bjuder på lite större svängningar finns ingen anledning att sälja, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
– Det är bra att ha en strategi över ett par års sikt även om man inte har ett specifikt mål med sitt sparande. Det är bra för att inte dras med i de här snabba förändringarna. Många gånger är småspararna sist i flockbeteendet - man nås av informationen sist och köper dyrt eller säljer vid fel tillfälle, säger han.
Uttrycket “Sell in May, and go away” är alltså ingenting man ska lägga särskilt stor vikt vid, säger Américo Fernández.
– Det finns förmodligen lika många studier som säger att det inte stämmer. Jag tycker man ska gå på den egna magkänslan - vilken risknivå tolererar du? Går du på semester och vet med dig att du skulle må extremt dåligt av att ditt fondsparande kan gå ner 10 procent, då vet du att du förmodligen har för mycket pengar på börsen, säger han.
"Avskräcks inte"
Däremot kan sommarmånaderna vara en bra tid att investera ytterligare, förutsatt att pengarna kan avvaras under en längre period, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
– Man ska inte tänka att man ska få pengarna att växa på kort tid. Vi kan inte vänta oss en så fantastisk kursresa som vi har haft de senaste tolv månaderna, utan i dag har vi fått ganska mycket av den avkastning vi kan förvänta oss efter krisen. Men jag tycker inte man ska avskräckas av det, utan man ska komma ihåg att vi inte ser några större risker som verkar materialisera sig i närtid, säger Maria Landeborn.
Ändå finns faktorer som kan orsaka en skakig börs i sommar. Stigande inflationssiffror i USA kan skrämma ner börsen och likaså väntan på att amerikanska centralbanken (Fed) ska strama åt de stimulanser som satts in under coronapandemin.
– Man ska inte bli stressad för det. Sparar du långsiktigt gör det inte så mycket om det skakar under vissa perioder, utan det hör till. Vill man inte att det ska röra sig får man välja sparkontot i stället, men då växer inte pengarna, säger hon.