Misstanke om förbjudna fondprovisioner

Pensionsmyndigheten har upptäckt några fall där det finns indikationer på att det förekommer provisioner inom premiepensionssystemet. Trots att det inte är tillåtet.

Pensionsmyndigheten har ett löpande granskningsarbete för att upptäcka indikationer på förekomsten av oegentligheter på det så kallade fondtorget inom premiepensionen. Arkivbild.

Pensionsmyndigheten har ett löpande granskningsarbete för att upptäcka indikationer på förekomsten av oegentligheter på det så kallade fondtorget inom premiepensionen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utrikes2021-03-12 12:49

Det handlar om sex fall där myndigheten funnit indikationer på oegentligheter.

– Samtliga sex fall berör en och samma fondförvaltare, säger Marcus Hellströmer, fondutredare på Pensionsmyndigheten på en webbsänt seminarium där granskningen presenteras.

Risker i systemet

Myndigheten har granskat fem fondförvaltare och totalt 249 distributörer av fonder som finns på premiepensionens fondtorg.

Urvalet gjordes baserat på risk och de som granskades var antingen sådana där Pensionsmyndigheten vid ansökningsprocessen till fondtorget uppmärksammats på risken för förekomsten av provisioner. Några fondbolag valdes också ut på grund av att fondförmögenheten i fonderna kunde betraktas som till stor del beroende av premiepensionen.

– Det i sig är en risk Pensionsmyndigheten tidigare har identifierat, säger Marcus Hellströmer.

Uppföljning pågår

Enligt de fondavtal som tecknats sedan 2019, och som kom på plats efter ett antal skandaler som den kring pensionsbolaget Falcon Funds, får inte provisioner eller andra ersättningar utgå när fondandelar förmedlas inom premiepensionen.

– Målet med de här villkoren är att pensionsspararna fritt ska få välja fonder utan att riskera att påverkas av säljare eller rådgivare som inte sätter pensionsspararens intresse i första hand, säger Marcus Hellströmer.

Han vill inte uppge vilken fondförvaltare där indikationer på förekomsten av provisioner upptäcktes. Ärendet är under uppföljning.

– Vi har startat en uppföljande dialog med den berörda fondförvaltaren för att åtgärda de här iakttagna indikationerna, säger Marcus Hellströmer.

Antalet fonder inom premiepensionssystemet har kraftigt minskat sedan ansökningsprocessen och kraven på fondförvaltare och fonder skärptes efter skandalerna som kom fram i ljuset 2016.

De tidigare drygt 800 fonderna är nu mellan 400-500 fonder. Ytterligare en kraftig nedbantning av fondurvalet är på gång.

Färre fonder att välja mellan

I dag finns mellan 400 och 500 fonder på fondtorget att välja mellan för den del av pensionen som var och en kan bestämma själv hur den ska förvaltas, premiepensionen.

Antalet valbara fonder ska bli färre, och dessutom kvalitetssäkras. En ny nämndmyndighet ska också inrättas. Den ska upphandla fonder till premiepensionens fondtorg. Ett syfte är att stävja oseriösa aktörer, inte minst i ljuset av flera skandaler på senare år med pensionsbolag.

"Fonderna ska vara kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet", heter det i riktlinjerna.

Den nya myndigheten inrättas i september. Om två till tre år ska det nya systemet med färre fonder vara infört.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om