Staten skippar valutan – ränta på 60 procent

Inte ens staten vågar använda landets valuta när bonusar ska betalas ut. Och styrräntan hålls kvar på 60 procent. Zimbabwe fortsätter brottas med hiskelig inflation.

Zimbabwes invånare kan inte räkna med någon räntesänkning. Arkivbild.

Zimbabwes invånare kan inte räkna med någon räntesänkning. Arkivbild.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Valutor2021-12-07 11:12

I Sverige håller Riksbanken kvar styrräntan på noll procent. Men i Zimbabwe handlar det om helt andra nivåer. Även om inflationen tryckts ned från svindlande 800 procent i juli förra året är den fortfarande över 50 procent. Centralbanken meddelar därför att styrräntan måste ligga kvar på 60 procent, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Zimbabwe har sin egen dollar som valuta, men den har sedan självständigheten bytts ut flera gånger på grund av galopperande inflation. En slags kulmen uppnåddes 2014, då valutan var så värdelös att centralbanken tryckte upp 100-biljonerssedlar; alltså 100 000 000 000 000 dollar.

Nu har regeringen tvingats överge försöken att stoppa folk från att använda utländska valutor i stället. De flesta vill inte ha med zimbabwedollar att göra, så staten har börjat betala ut bonusar i USA-dollar i stället, rapporterar Bloomberg.

På sistone har två tänkbara vägar ut ur krisen föreslagits: Att göra som El Salvador, där kryptovalutan bitcoin blivit officiellt betalningsmedel, eller som Nigeria, där centralbanken skapat en digital valuta, e-nairan.

Kryptopengar är i stor utsträckning bortom myndigheters kontroll så centralbankschefen John Mangudya vet vad han föredrar.

– Som centralbank tror vi inte på kryptovalutor, säger han enligt Bloomberg.

– Vi tror på digitala valutor, men i centralbankers regi.

Nigerias e-valuta sjösattes i oktober, som en av de första i världen i större skala. Mangudya säger att Zimbabwe ska skicka en delegation till Nigeria för att se och lära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!