I en analys från arbetsgivarorganisationerna konstaterar man att en blockad, om den träder ikraft, kommer att få flera negativa konsekvenser.
Man ser framför sig inte bara minskad vårdkvalitet, utan även förlängda vårdtider samt att planerad vård kommer att behöva skjutas upp.
"Blockaden mot övertid och mertid kan tyckas vara en relativt mild konfliktåtgärd. Men inom hälso- och sjukvården, i kombination med nyanställningsblockad, ställer den dock till stora problem då en viss bemanning alltid krävs, varav i flera verksamheter dygnet runt", skriver Sverige Kommuner och Regioner, SKR, i analysen.
"Tufft ekonomiskt läge"
Bakgrunden till konflikten rör flera krav från Vårdförbundet som varken arbetsgivarorganisationen Sobona eller SKR vill gå med på.
Inom vården anser man att arbetsbelastningen är ohållbar. Facket kräver bland annat mer tid för återhämtning och färre kvälls- och helgpass.
– Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera punkter. Men när det gäller deras krav på en arbetstidsförkortning så kan vi inte göra det i det här tuffa ekonomiska läget, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.
Närmar sig
De som omfattas av varslet är landets regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker samt de anställda på de privatägda sjukhusen Capio Sankt Göran, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm inklusive ambulanssjukvården i Stockholm.
Förhandlingar med hjälp av medlare pågår samtidigt som tidsfristen snart går ut. Har parterna inte nått en överenskommelse i morgon torsdag klockan 16 bryter blockaden ut vilket innebär att Vårdförbundets medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid. Arbetsgivarna får heller inte nyanställa för att täcka upp.