Den nye colombianske ambassadören Armando Benedetti anlände till Caracas på söndagen och säger i ett klipp att relationerna aldrig borde ha avbrutits.
– Vi är bröder och en påhittad linje kan aldrig skilja oss åt.
Relationerna har legat på is sedan 2019 då Colombias dåvarande president Iván Duque vägrade att erkänna omvalet av Venezuelas omstridda president Nicolás Maduro.
Men i och med att Colombias nya vänsterledare Gustavo Petro vann presidentvalet meddelade båda länderna i slutet av juli att ambassader i respektive land skulle öppna igen.
Hoppas på handeln
En förhoppning är att handeln mellan länderna nu ska ta fart. Colombia exporterade 2008 för 6,1 miljarder dollar till Venezuela, en siffra som dykt till 331 miljoner förra året. Bedömare på båda sidor tror att handeln mellan länderna kan nå 1,2 miljarder dollar om gränshandeln nu tar fart.
I gränsstäder har ceremonier planerats och butiker har byggt upp lagren i förväntan på att handeln över gränsen ska ta fart, men gränsöppnandet har inte gått så snabbt som många hoppats på.
Den venezuelanska handelskammaren manar till rimliga förväntningar. Landets ekonomi har krympt, konsumenterna är inte lika köpstarka som innan relationerna frös och importkapaciteten är därför begränsad, anser kammaren.
Flera försvårande omständigheter
Maduro har enligt personer med insyn varit orolig över hur inflödet av colombianska varor ska påverka Venezuelas ekonomiska återhämtning, och öppnandet har också väckt frågor om hur handeln ska påverka de handelsavtal som Maduro de senaste åren skrivit med politiska allierade som Iran och Turkiet.
Svarthandeln som vuxit fram i gränsområdet kan också bli utmanande att få bukt med.
– Jag oroas när jag hör folk säga att de vill stärka båda ländernas nuvarande handelsrelation, för tyvärr rör det sig om informella relationer. Vad vi vill återuppbygga är formella relationer, med jämlika förhållanden för alla, utan bakslag, säger Tiziana Polesel, chef för Venezuelas handelskammare.