Sugen på att fylla sommarlovet med ett jobb och tjäna en extra hacka i sommar? Då är det hög tid att söka. Många kommuner har redan eller är på väg att öppna slussarna för ansökningar från i första hand landets gymnasieungdomar. Och precis som i fjol kan de kommunala jobben bli ännu viktigare när det privata näringslivet fortsatt riskerar att vara nedstängt.
TT har tagit tempen på några av de större städernas planer runt om i landet. Målen i antal jobb är ungefär desamma som i fjol och året dessförinnan. Men de blir, liksom i fjol, svåra att nå.
Nästan hälften föll bort
– Förra året föll äldreomsorgen och barnomsorgen bort, vilket var nästan hälften av alla sommarjobben, säger Karina Uddén, arbetsmarknadsdirektör i Stockholm stad.
Andra insatser gjordes för att täcka upp. Men målet 9 000 ferieplatser nåddes inte utan stannade under 7 000. Målet är återigen 9 000 jobb, men risken är att det inte går att förlägga feriejobb i äldreomsorgen i år heller på grund av pandemin.
– Det ligger i farans riktning, säger hon men tror samtidigt att erfarenheten från i fjol underlättar när det gäller att hitta andra jobb.
Flera andra kommuner resonerar likadant. Målen är desamma som tidigare, men läget är osäkert.
Något ljusare
– Äldreomsorgen är i nuläget med i planeringen, det ser något ljusare ut, säger Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun, och berättar att målet är minst lika många feriejobb som i fjol, totalt 2 500.
Även i Linköping sätter begränsningar i äldreomsorgen käppar i jobbhjulen. Riskanalyser måste ta hänsyn till smittoläget, det kan bli omplaceringar.
– Men ambitionen är samma volymer som i fjol, säger Nina Arwskog som samordnar kommunens feriejobb, med målet att nå 500 platser.
Åtminstone lika många gymnasister som i fjol är Göteborg stads jobbmål, plus något tusental nior, sammanlagt mellan 3 500 och 4 000 ungdomar. Det är en utmanande situation, där äldreomsorgen fortfarande är ett frågetecken.
Placera om
– I fjol fick vi placera om 800 ungdomar som vi hittade nya platser för. Ingen behövde gå hemma med lön, säger Josefin Johansson som samordnar sommarjobben i staden.
I Malmö hoppas man kunna återgå till nästan samma antal som före pandemin. I fjol blev det ett hack i kurvan, 2 445 ungdomar i vad kommunen kallar sommarpraktik, betald sådan. I år är målet cirka 3 000.
I Sundsvall och Umeå är de i planeringstagen fortfarande. Umeå kommun låter hälsa att det politiska målet om att ge alla 17-åringar som söker via kommunen ska få en plats, precis som i fjol, trots pandemin.