Coronadrabbad äldreomsorg hotar sommarjobben

När äldreomsorgen föll bort i fjol sprack kommunernas mål för antalet sommarjobb. Och så riskerar det att bli i år igen, vittnar flera kommuner om.

Kommunal äldreomsorg tar normalt emot många feriearbetare. Arkivbild.

Kommunal äldreomsorg tar normalt emot många feriearbetare. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vetenskap & teknologi2021-02-23 05:32

Sugen på att fylla sommarlovet med ett jobb och tjäna en extra hacka i sommar? Då är det hög tid att söka. Många kommuner har redan eller är på väg att öppna slussarna för ansökningar från i första hand landets gymnasieungdomar. Och precis som i fjol kan de kommunala jobben bli ännu viktigare när det privata näringslivet fortsatt riskerar att vara nedstängt.

TT har tagit tempen på några av de större städernas planer runt om i landet. Målen i antal jobb är ungefär desamma som i fjol och året dessförinnan. Men de blir, liksom i fjol, svåra att nå.

Nästan hälften föll bort

– Förra året föll äldreomsorgen och barnomsorgen bort, vilket var nästan hälften av alla sommarjobben, säger Karina Uddén, arbetsmarknadsdirektör i Stockholm stad.

Andra insatser gjordes för att täcka upp. Men målet 9 000 ferieplatser nåddes inte utan stannade under 7 000. Målet är återigen 9 000 jobb, men risken är att det inte går att förlägga feriejobb i äldreomsorgen i år heller på grund av pandemin.

– Det ligger i farans riktning, säger hon men tror samtidigt att erfarenheten från i fjol underlättar när det gäller att hitta andra jobb.

Flera andra kommuner resonerar likadant. Målen är desamma som tidigare, men läget är osäkert.

Något ljusare

– Äldreomsorgen är i nuläget med i planeringen, det ser något ljusare ut, säger Henrik Jansson, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun, och berättar att målet är minst lika många feriejobb som i fjol, totalt 2 500.

Även i Linköping sätter begränsningar i äldreomsorgen käppar i jobbhjulen. Riskanalyser måste ta hänsyn till smittoläget, det kan bli omplaceringar.

– Men ambitionen är samma volymer som i fjol, säger Nina Arwskog som samordnar kommunens feriejobb, med målet att nå 500 platser.

Åtminstone lika många gymnasister som i fjol är Göteborg stads jobbmål, plus något tusental nior, sammanlagt mellan 3 500 och 4 000 ungdomar. Det är en utmanande situation, där äldreomsorgen fortfarande är ett frågetecken.

Placera om

– I fjol fick vi placera om 800 ungdomar som vi hittade nya platser för. Ingen behövde gå hemma med lön, säger Josefin Johansson som samordnar sommarjobben i staden.

I Malmö hoppas man kunna återgå till nästan samma antal som före pandemin. I fjol blev det ett hack i kurvan, 2 445 ungdomar i vad kommunen kallar sommarpraktik, betald sådan. I år är målet cirka 3 000.

I Sundsvall och Umeå är de i planeringstagen fortfarande. Umeå kommun låter hälsa att det politiska målet om att ge alla 17-åringar som söker via kommunen ska få en plats, precis som i fjol, trots pandemin.

Fakta: Feriejobb

Med feriejobb i kommunernas regi menas särskilda arbetsuppgifter för i första hand gymnasieungdomar. Dessa jobba ska i huvudsak inte täcka upp för ordinarie personal som är semesterledig, de får ersättas med sommarvikarier.

Vanliga feriejobb kan exempelvis vara städning av parker, extra resurs på äldreboenden, ordna aktiviteter för mindre barn eller enklare servicejobb på idrottsanläggningar.

Lönen är ofta lägre än ett normalt jobb och varierar med ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!