Fler jobb väntas i ljusare byggbransch

Full fart på bostadsbyggandet igen. Och fler byggjobb. Branschen tecknar en ljus bild av de närmaste åren.

Bättre fart på kranarna väntas. Arkivbild.

Bättre fart på kranarna väntas. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-30 06:01

Trots pandemin hölls nivån på bostadsbyggandet uppe i fjol, främst tack vare ombyggnationer. Men i år och nästa år växlar farten upp, bostadsbyggandet bedöms öka kommande två år med sju respektive sex procent, spår Byggföretagen i en ny konjunkturprognos. Nästa år väntas en årlig nybyggnadstakt av bostäder på närmare 60 000, omkring 7 000 fler än i fjol.

Suget efter fritidshus är en sådan faktor som väntas driva efterfrågan något år till. I fjol ökade byggandet av fritidshus med elva procent, som en effekt av att svenskarna stannade hemma i coronapandemins tecken.

Däremot fortsätter lokalinvesteringarna att gå trögt i pandemins spår, även om en viss återhämtning väntas nästa år. Anläggningsbyggandet håller farten i år, men tappar i stället nästa år. Så sammantaget landar bygginvesteringarna på en ökningstakt på fyra procent i år, jämfört med fjolåret, och tre procent upp 2022, enligt Byggföretagen.

Det gör att byggföretagen behöver anställa igen. I fjol försvann runt 8 000 byggjobb. Men ungefär lika många jobb bedöms återkomma i år och nästa år, med merparten 2022.

Fakta: Så utvecklas byggandet

Sektor, 2020, 2021*, 2022*

Bostäder, 2 procent, 7 procent, 6 procent

Lokaler, -6 procent, -3 procent, 2 procent

Anläggningar, 5 procent, 6 procent, -1 procent

Summa bygginvesteringar, 0 procent , 4 procent, 3 procent

Procentuell förändring jämfört med året före.

*Prognos

Källa: Byggföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!