Enligt henne har trenden att allt fler syr setts under flera år.
– Men nu under pandemin har det exploderat, säger Ulrika Sandahl.
I butiken möter hon många pratglada kunder som antingen vill lämna in sin gamla symaskin på reparation eller köpa en ny.
Fler syr
– Vi ser också att många vill unna sig något extra och köper större, dyrare maskiner när de inte kan resa eller träffa människor, säger Ulrika Sandahl.
Hon tror att ett ökat miljömedvetande och en uppåtgående trend för secondhand går hand i hand med lusten att pyssla.
Pia Holm, ägare till Symaskins-Grottan i Täby, märker också av det stora uppsvinget.
– Vi ser att många fler syr. Det är både yngre och äldre, tjejer och killar. Det är en mycket bredare grund än tidigare, säger hon.
Både hon och Ulrika Sandahl är övertygade om att det är pandemin som som påverkat.
– När folk går hemma vill de roa sig med något kul och man blir ju lite gladare av att sy, säger Pia Holm.
Långa väntetider
Hon har haft sin symaskinsbutik sedan 1986 och en viktig del av inkomsterna har kommit från mässor. I år blev dock höstens mässa inställd. Trots det märker hon inte av något tapp i försäljningen.
– Vi ligger på samma nivå i försäljningen som vanligt, säger Pia Holm.
Samtidigt har det stora intresset för att sy lett till långa väntetider på populära modeller av symaskiner, vissa kan levereras först nästa höst, och enligt symaskinstillverkaren SVP kan varken företaget eller konkurrenter leverera tillräckligt många symaskiner just nu.
– Vi har en försäljningsökning på ungefär 30 procent, vilket skulle kunna vara mycket högre om vi hade haft möjligheter att leverera mer. Vårt centrallager i Europa är tomt, säger Lasse Olsson, försäljningsansvarig vid SVP i Norden, till Sveriges Radio Ekot.