Investorchefen vill inte beskriva de risker han ser i de snabbt stigande tillgångspriserna till följd av centralbankernas krisåtgärder som en bubbla.
– Nej det är det inte, säger Johan Forssell.
Väldigt mycket pengar
Hans uttalande handlar i stället om att belysa effekterna av att finans- och penningpolitiska stimulanser har "pumpat ut väldigt mycket pengar i systemet".
– Det leder förstås också till långsiktiga risker. Skulle det vara så i framtiden att inflationen kommer tillbaka snabbare än väntat och räntorna sticker upp finns det förstås en risk att vi får en sättning på börsen, säger han.
Höjningen av utdelningen – till 14 kronor från 9 kronor året före – bygger enligt Forssell på en helhetsbedömning. Styrelsen ska ha tagit hänsyn till pandemins effekter samtidigt som beslutet motiveras av att Investors bolag har hanterat situationen bra.
– Faktum är att bolagen står starka och vi på Investor har en stark finansiell ställning. Båda de faktorerna, tillsammans, gör att vi känner oss bekväma med den rekommendation till utdelning som styrelsen nu har lagt fram, säger han.
TT: Hur mycket statligt pandemistöd har era bolag fått under året?
– Det finns förstås olika regler i olika länder och vi har bolag i väldigt många olika branscher. Så det kan förstås variera. Det där är operativa beslut, som varje enskilt bolag måste hantera.
– Jag kan bara konstatera att självklart är det så att alla våra bolag måste hantera de regler som gäller. Och när det gäller Investor kan jag säga att vi inte har tagit emot några stöd.
Positivt med Biden
Bokslutet från Investor kommer dagen efter det att Joe Biden installerats som USA:s president.
– Det som är positivt med att Biden nu tar över är att USA nu går med i Parisavtalet. Det är förstås väldigt viktigt, säger Forssell.
– En annan sak jag hoppas på är att det här kommer att ge en ökad förutsägbarhet och att det inte blir lika nyckfullt som det har varit under ett antal år. Och sedan slutligen är också förhoppningen att det här ska kunna leda till att vi får ett bättre samarbete mellan olika länder. Vi är en stark förespråkare av frihandel, tillägger han.
När det gäller svensk politik håller han samtidigt en låg profil.
– Jag kan konstatera att regeringen har agerat kraftfullt med olika stödpaket. Det har förstås varit viktigt i den här tuffa situationen som många har befunnit sig i, säger han.
Och även om sfären summerat 2020 med ett beslut om höjd utdelning saknas inte coronaproblem.
Separat från Investor äger Wallenbergsfären bland annat aktier i det hårt krisdrabbade flygbolaget SAS, som tvingats be om stora kapitaltillskott från staten och andra storägare för att överleva. Och bland Investors innehav finns Grand Group, som driver lyxhotellet Grand Hôtel i centrala Stockholm.
– Jag kan inte säga om det vänder upp i år för jag vet inte hur pandemin utvecklas. Men under föregående år såg vi att mer än hälften av försäljningen tappades av hotellet, säger Forssell.
"Vi är långsiktiga"
Enligt Forssell pågår ett intensivt arbete för att anpassa Grands kostnader och utveckla kunderbjudandet.
– Sedan är det min förhoppning, förstås, att vaccinet börjar bita och turismen gradvis kommer tillbaka under det här året. Kanske affärsresandet också.
TT: Hade Grand Hôtel överlevt utan en stark ägare?
– Det är klart att det är så att i tuffa tider är det viktigt att man har en långsiktig ägare som tror på den långsiktiga strategin, säger han.
Han påminner om att Investor i andra kriser stöttat helt andra typer av företag i gruppen, som storbanken SEB eller verkstadsbolaget Husqvarna.
TT: Men det är inte så att ni diskuterat att kliva ur hotellverksamheten?
– Nej, vi är långsiktiga.