Jätte-tv lockar under pandemin

Inget kulturliv, inga krogbesök och inga fester. Nu är det tv som gäller. Elektronikbranschen ser en 50-procentig ökning för de största tv-skärmarna.

Vetenskap & teknologi2021-02-08 19:07

Elektronikbranschen tillhör inte dem som drabbats hårdast av pandemin, vårt intresse för elektronikprylar har varit stort under hela 2020, berättar Klas Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen.

– I början av året såg vi en stor ökning av prylar för hemmakontoret, som skärmar, tangentbord och annat, säger han.

Det var i början av förra året som många fick flytta hem sitt arbete.

– Men folk skulle inte bara skulle jobba hemma, de skulle roa sig hemma också. Då började sådant som tv och spelkonsoler att öka.

Fast det visar sig att det inte är vilka tv-apparater som helst som lockar nu. Stort ska det vara, minst 65 tum, och gärna större.

– Vi ser en enorm ökning på stora tv-apparater, det har blivit ett jättehopp.

2019 såldes 600 000 tv-skärmar, i fjol blev det hela 775 000, varav de allra största var mest populära.

Soffhäng för hela slanten

När pandemin gör att vi inte får umgås, gå på bio eller festa så kostar vi på oss riktiga monsterskärmar hemma i stället. Kanske för att kunna titta på när andra festar och har roligt på tv eller film, i nästan naturlig storlek.

– Det är ju det enda vi har kunnat göra nu. Strömningstjänster som Netflix har ökat sina abonnemang, och även public service och linjär tv har ökat.

Han berättar att det förr fanns begränsningar för hur stor tv ett rum ansågs "klara av", bilden blev pixlig om man satt nära en alltför stor skärm. Nu är det inte så längre, bedyrar han. Upplösningen i tv-apparaterna har blivit bättre så det fungerar med jätteskärmar även i vanliga rum.

Tv-apparater i jätteformat har också blivit billigare, Klas Elm berättar att en vardagsrums-tv har kostat ungefär lika mycket i aktuellt penningvärde sedan tv-apparaterna började säljas. Nu är de bara så väldigt mycket större.

Frågan är vad som händer med alla apparater som byts ut nu när jätteskärmarna träder in. Det tycks finnas en "successionordning" för tv-apparater.

– De mindre flyttas nog ofta till barnens rum, och de som fanns där flyttas till sommarstugan. De allra äldsta lämnas till återvinning, vi får fortfarande in gamla tjocktv-apparater som är jättegamla till återvinningen.

Vinnarbransch

Elektronikbranschen omsätter omkring 50 miljarder kronor om året, men gränserna för vad som är elektronik är numera lite flytande, förklarar Klas Elm. Det kan vara både dataprylar, tv och andra bildtjänster eller vitvaror, och allt kan säljas på olika sätt numera. Vi kan till exempel handla både ljudprodukter och vitvaror integrerade i möbler på möbelvaruhus.

Men helt klart är att elektronikbranschen inte tillhör förlorarna under pandemin, även om vissa fysiska butiker har haft det riktigt tufft.

– Näthandel med hemleverans har gjort att branschen gått jättebra, säger Klas Elm.

Fakta: Elprylarna vi köpte mer av i fjol

Allra mest ökade de riktigt stora tv-apparaterna, 65 tum och större. Branschen ser en ökning på 50 procent under 2020.

Något mindre tv-apparater såldes också mer, ökningen är 20 procent.

Spelkonsoler ökade med 18 procent.

Försäljningen av mobiltelefoner låg stilla, medan försäljningen av surfplattor minskade något.

Totala försäljningsvärdet i fjol ökade med 12 procent 2020.

Källa: Elektronikbranschen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!