Rapportfloden på Stockholmsbörsen gick i veckan in i en intensivare fas, med bokslut från tungviktare som Ericsson, H&M, SEB och Atlas Copco.
Höjda utdelningar, vinstlyft och bättre marginaler präglar rapporterna hittills.
– Helhetsintrycket är att fjärde kvartalet överraskar positivt. Det är genomgående bättre resultat, med något undantag, än vad analytikerna hade räknat med, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
"Väldigt duktiga"
Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux, har samma intryck.
– Svenska företag är väldigt duktiga på att hålla i kostnaderna och snabba på att anpassa produktion och annat till den rådande situationen, säger han.
– Det talar för att nästa omgång utdelningar inte ska behöva bromsas av dålig lönsamhet i alla fall. I de allra flesta fall klarar man det alldeles utmärkt, tillägger han.
Vad som händer på börsen på kort sikt vågar han inte gissa.
– Men i stora drag pekar ändå rapportsäsongen och vad bolagen gör på att börsuppgången ska fortsätta. Förväntningarna om stigande vinster som finns i hela världen ser ut att kunna infrias nu, bara vi blir vaccinerade allihopa.
I runda slängar beräknas börsbolagens vinster stiga med 40 procent de kommande två åren, enligt Guri. Han tror att börsen kan lyfta nästan lika mycket under perioden.
– Det kanske inte blir så mycket för det händer alltid en massa saker, men 30 procent tror jag gott och väl att det kan bli i år och nästa år.
"Ericsson sticker ut"
Söderfjell har i rapportfloden hittills bland annat imponerats av flexibiliteten i H&M:s affärsmodell. Klädkedjans försäljning pressas hårt av nedstängningar i många länder. Men trots det kan H&M redovisa ett rörelseresultat på nästan fyra miljarder.
Fast mest imponerande är ändå telekomtillverkaren Ericsson, enligt Söderfjell.
– Ericsson sticker ut. Återigen lyckas nätverken överraska med både bättre tillväxt och bättre lönsamhet vad man hade befarat inför rapporten.
Han ser även oväntad styrka i Autolivs rapport och tycker positiva prognoser om produktionen i sektorn bådar gott – inte bara inför nästa veckas rapport från tungviktaren AB Volvo, utan för hela klustret av svenska underleverantörer till fordonsindustrin.
– Det är ju inte helt oväsentligt ur ett svenskt perspektiv. Vi är ganska stora där.
Avgörande för hur det går framöver är förstås vaccinationer och hur pandemin utvecklas. Men när det vänder ska det enligt Söderfjell bli spännande att se om börsbolagen kan fortsätta vara lika lönsamma när affärsresor, konferenser och kundmöten ska finansieras igen.
– Men det gäller framför allt mindre bolag, som inte är etablerade lokalt överallt. Bolag som Ericsson finns ju överallt med närvaro och har därmed lättare att nå ut.
"Bättre på alla punkter"
På banksidan är det än så länge bara Wallenbergarnas SEB som rapporterat bokslut.
– Den sticker också ut. Den var bättre på alla punkter: räntenetto, provisionsnetto, finansiella transaktioner, lägre kostnader, säger han.
Det finns därmed potential för nya överraskningar i den kommande veckans rapporter från Swedbank, Nordea och Handelsbanken också, tycker Söderfjell.
Börsreaktionen på rapportfloden avgörs dels av bankerna, dels till ännu större del av verkstadsbolagen. De båda sektorerna står för över 50 procent av det samlade börsvärdet, enligt Söderfjell.
– Så hur börsen går framöver hänger på vad verkstad och bank levererar, säger han.