Kobolt finns i Sverige i bland annat Kleva gruva, Bergslagen, Kiruna och Skelleftefältet. De senaste åren har Sveriges geologiska undersökning (SGU) sett ett ökat intresse för att prospektera efter kobolt i Sverige, men det finns ännu inte någon ansökan om att bryta kobolt inskickad.
Kobolt kan återanvändas – i Sverige återvinns cirka 10 ton av de 500 ton som används årligen. Jesper Wigardt, kommunikationschef hos batteritillverkaren Northvolt, säger att även om de planerar att återvinna 50 procent av allt kobolt de använder om tio år, kommer efterfrågan på marknaden vara så stor att det fortfarande behöver brytas nytt. I dagsläget finns den största utvinningen av kobolt i Demokratiska republiken Kongo.
Det finns också tillgångar på grafit i Sverige. Enligt mätningar som Sveriges geologiska undersökning (SGU) gjort 2014 finns omkring tre miljoner ton totalt (att jämföra med de 123 000 ton som EU konsumerar årligen). Inom det området finns ansökningar inskickade, både för att starta en ny gruva i Vittangi och fortsätta utvinna ur Kringelgruvan i Ovanåkers kommun.
Litium har brutits i Sverige i omgångar inom Skelleftefältet. Ett antal kända litiummineraliseringar finns också i Norrbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Stockholms län, dessa har dock aldrig varit aktiva gruvor.