Vindkraft, liksom sol-el, är inte reglerbar. Det går inte att kommendera fram mer vind eller sol. Däremot går det att stänga av/dra ner på produktionen för att styra hur mycket kraft som vindsnurrorna kan producera.
Som prognoserna ser ut kommer allt mer av den svenska elen att komma från vindkraften. Om två-tre år bedöms vinden tillverka lika mycket el som kärnkraften.
– Men vindkraften är samtidigt en del av problemet, säger Jorunn Cardell, kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät.
Måste vara balans
För att elsystemet ska fungera måste precis lika mycket produceras som användas vid varje givet tillfälle. Vattenkraften är reglerbar, den kan vridas på och strypas efter behov. Kärnkraften är på motsvarande vis också stabil till sin natur, inte väderberoende.
Nu vill Svenska kraftnät köra igång en pilotstudie för att förmå även vindkraftsägarna att ingå i ett system för så kallade stödtjänster som håller det svenska kraftsystemet i balans. Systemet med stödtjänster fungerar så att Svenska kraftnät betalar kraftproducenter eller förbrukare för att bidra till att hålla systemet i balans.
Kompenseras fullt ut
För vindkraftens del skulle det kunna handla om att vindparksägarna får betalt för att köra snurrorna på lägre fart. Konsekvensen blir mindre betalt för elen, men i stället kompensation från Svenska kraftnät.
– Tanken är att man ska gå plus på det, säger Jorunn Cardell.
När det dessutom blåser mycket blir elen oftast billig, vilket gör att det kan vara mer förmånligt att få betalt för att dra ner produktionen.
Och det kommer inte att vara ett tvång att vara med i stödtjänstsystemet, enligt Cardell.