Förre IT-chefen albumdebuterar – spelar allt själv

"Biomoib". Det är symboliskt att Bengt Falkes första helt egna album fick det namnet. "Vad man än gör, så är biologin grunden för allt" säger han.

Gitarren är huvudinstrumentet. "Men jag fuskar många olika instrument" säger Bengt Falke från Högerödja mellan Storebro och Hultsfred. Han trivs bra i sin lilla studio hemma i villan.

Gitarren är huvudinstrumentet. "Men jag fuskar många olika instrument" säger Bengt Falke från Högerödja mellan Storebro och Hultsfred. Han trivs bra i sin lilla studio hemma i villan.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-04-30 07:00

I dagarna kom albumet ut, åtta egenskrivna låtar där han dessutom spelar alla instrument själv. Mixar och fixar på sina datorer i sin egen studio. Och nu, efter tre års arbete, är det klart att rulla ut musiken på olika streamingtjänster och på fysisk cd dessutom.

Han berättar att det är ett album med instrumentala låtar rakt igenom. En blandning av syntetiska toner, och analoga. 

Musiken är annorlunda, säger han och beskriver musiken som "lite Mike Oldfield, syntikonerna i tidiga Tangerine Dream, och med lite krydda av Kenny Håkansson från Kebnekaise och svensk folkton.

– Mitt huvudinstrument är väl gitarren, säger han, men jag "fuskar" på ganska många olika instrument. 

Som exempelvis dragspel. Bengt Falke lirade dragspel med Wild Rover, på den tiden det begav sig, och medverkade på bandet två första skivor.

undefined
Biomoib heter skivan. Det är ett så kallat palindrom, som kan läsas både framifrån och bakifrån. Den finns både på flera streamingtjänster och som fysisk cd.

Musiken har hängt med som intresse i många, många år och även om det här första egna skivan, så är det långt ifrån första gången han spelar in. Förutom plattorna med Wild Rover, så har han gjort en del tillsammans med Svenska Analogsympatisörer.

– Där gjorde vi en kul grej för några år sedan, berättar han, vi bestämde tonart och tempo. Sedan var vi fem, sex medverkande som var för sig gjorde våra egna tolkningar som sedan klipptes ihop. Mitt bidrag kallades av förklarliga skäl för Mosaik.

Nu när den första plattan är klar, blev det självklart blodad tand. Nya projekt är på gång.

– Jag har funderat på att det ska bli en skiva helt utan trummor, säger Bengt Falke. Rytmen ska markeras på annat vis. Det blir lite mer som klassisk musik. Ibland får jag känslan att trummorna slår sönder lite för mycket.

Bengt Falke böjer sig ner bakom gitarren i stället och plockar fram en trälåda med handtag, han öppnar den och visar upp en cittra i nästan nyskick. Ett instrument som man annars sällan ser, mer än i gamla Åsa-Nissefilmer.

– Den köpte jag på en loppis i Uppsala, säger han, och stänger lådan om det svartblänkande instrumentet.

Väggarna därhemma i Högerödja är dessutom fyllda med musikinstrument från världens alla hörn.

undefined
Det puttrar så vacker i det lilla bryggeriet på gården. Bengt Falke konstaterar att brygden är färdig att tappa på fat inom ett par dagar.

Även om lyran är ett av de få instrument som han inte använt på albumet, har man helt klar fog för att säga att han har många strängar på sin lyra. Pensionärstillvaron i Högerödja, mellan Storebro och Hultsfred, är nog så intensiv. När Bengt Falke inte skapar musik, handlar det mycket om att fotografera natur. Framförallt fåglar. Han är en fågelfotograf av rang.

Trädgårdsodling är ett annat intresse, och han brygger sitt eget öl dessutom. 

Dessutom blir det mycket resande, inte minst för att komma åt att plåta exotiska fåglar och ting. För ett par år sedan bar det av till Gambia i Afrika för att plåta. Nu i januari-februari besökte Bengt och hustrun Ulla Egypten med alla dess urgamla tempel och pyramider.

– Det var nog perfekt att åka dit nu i coronatider, säger Bengt, det var inte så många andra där...

undefined
För att skona sittmusklerna under långa cykelturer i Europa har Bengt Falke och hustrun Ulla skaffat varsin liggcykel.

Långa cykelturer genom Europa är ett annat intresse som Bengt och Ulla Falke delar. På 13 år har de cyklat över tusen mil kors och tvärs. Oftast genom Tyskland. 

– Vi har cyklat utmed de flesta tyska floderna, berättar Bengt, och räknar upp de mer eller mindre kända vattendragen.

För att skona sittmusklerna har de skaffat var sin liggcykel, där de kan halvligga och cykla. 

– Det gör att man kan åka i lugnt tempo en hel dag, säger Bengt Falke, som tillsammans med Ulla planerar ytterligare en tur framöver i höst.

– Det blir nog i Tyskland i år också.

För många Hultsfredsbor är Bengt Falke mest känd som före detta IT-chef på kommunen. Och i den egenskapen introducerade han Internet i Hultsfred. Han blev nästan den som uppfann internet för många.

– På den tiden fanns det ingen klausul i avtalet med Telia om att vi inte fick sprida internet vidare, berättar Bengt Falke. Och det kryphålet utnyttjade vi genom att öppna en modempool på kommunens server på kvällstid, när inte kommunen behövde den. På så sätt var det många i Hultsfred som kunde koppla upp sig, få en e-mailadress och surfa fritt och när kommunen uppgraderade med en ny server, fick den gamla stå kvar för allmänheten bra länge.

Det här hände sig på den tiden, innan internet var känt för en bredare allmänhet. Så det är klart att det väckte mycket uppmärksamhet i landet. Det fanns heller inga leverantörer som vände sig till allmänheten, som det gör i dag.

– Men det var många som tog sina första surfsteg då, säger Bengt Falke.

Personligt

Bengt Falke

Bor: Högerödja, mellan Hultsfred och Storebro.

Aktuell: Första albumet Biomoib är ute. Biomoib är ett palindrom som kan läsas från båda håll. Symboliskt, för hur man än vänder och vrider på tillvaron, är det ändå biologin som bestämmer i slutänden.

Intressen: Fotografering, bryggning, trädgårdsodling, bowling, resor. Listan kan nog bli hur lång som helst.

Känd som: Mannen som introducerade internet i Hultsfred och gjorde det tillgängligt, långt innan vi visste vad det var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!