21-åriga Linn inspirerar 20 000 följare

För sex år sedan blev 21-åriga Linn Svala vegan. Nu inspirerar hon 20 000 följare varje dag med sina recept. ”Mitt motto är att det ska vara lätt”, säger hon samtidigt som hon slevar upp lite skagenröra på två smörstekta bröd och toppar med tångkaviar.

Från lägenheten med havsutsikt i centrala Västervik driver 21-åriga Linn Svala Instagramkontot "Tjenavegan", när hon inte jobbar på Guldkant Deli. Drömmen är att kunna försörja sig enbart på Instagramkontot "men det får ta den tid det tar", säger hon.

Från lägenheten med havsutsikt i centrala Västervik driver 21-åriga Linn Svala Instagramkontot "Tjenavegan", när hon inte jobbar på Guldkant Deli. Drömmen är att kunna försörja sig enbart på Instagramkontot "men det får ta den tid det tar", säger hon.

Foto: Martina Gradian

Familj2021-10-29 18:00

– Man behöver inte gå till specialbutiken eller äta någon torr tofu. Det räcker att byta ut grädden till en växtbaserad, eller använda sojafärs i köttfärssåsen, sen är man hemma, säger hon med ett leende.

Västervikstjejen jobbar på Guldkant Deli, och de timmar som blir över lägger hon på Instagramkontot ”Tjenavegan”, som följs av 20 000 personer.

– Det började med att jag ville ta bilder på maten jag lagade. Men vad skulle jag göra med tusentals bilder i min telefon? Jag ville lägga upp det någonstans, så från början var tanken inte alls att det skulle bli så stort. 

Instagramkontot låg rätt i tiden, och snart rullade följarna in. 

– När andra uppskattar det jag gör blir jag också inspirerad att fortsätta, och testa om man kan veganisera fler rätter, säger hon, och fortsätter:

– Det bästa är när jag får meddelanden från folk som frågar om tips på hur man veganiserar en maträtt, eller på vilka restauranger som har bra utbud i Västervik, eller när de själva testat något som jag lagat. Det känns jättekul, säger hon.

undefined
Linn Svala driver Instagramkontot "Tjenavegan" där hon delar med sig av recept till 20 000 följare. Hon gillade att ta bilder på sina maträtter, och kontot växte snabbt. "Mitt motto är att det ska vara enkelt", berättar hon.

Och det blir en hel del timmar som läggs på Instagramjobbet.

– Börjar jag jobbet vid tio så går jag upp klockan åtta, kanske lagar jag någon pasta som jag lägger ut. Och så efter jobbet, såklart. Man hittar tid.

Kontot ger henne en viss inkomst, och vissa månader kan hon försörja sig enbart på det. Men bara vissa månader. 

– Det är en lite osäker inkomst, men drömmen är ju såklart att kunna leva på det, berättar hon. 

Inkomsten kommer främst från reklamsamarbeten. 

– Jag är noggrann med vilka jag väljer, jag måste ju kunna stå för det själv, och faktiskt använda produkterna jag gör reklam för oavsett om det är hudvård eller mat, säger hon.

undefined
Linn Svala bjuder på en vegansk toast Skagen. Hemgjord skagenröra har hon nästan alltid i kylskåpet, berättar hon. "Man behöver inte släppa sin favoritmat, man kan ju göra samma rätter som förr men bara byta till växtbaserade ingredienser", säger hon.

Hon berättar om sin livslånga kärlek till djur som så småningom ledde henne till djurvårdsprogrammet på gymnasiet. 

– En dag kändes det bara konstigt att fortsätta äta kött. Jag tror att kyckling var det sista jag åt, berättar hon, och fortsätter: 

– Många trodde kanske att det var en fas. Men det har blivit en väldigt lång fas nu. 

När hon själv blev vegan började hon genom att byta ut en måltid om dagen, och hon tror att det är ett framgångskoncept. 

– Man behöver inte byta ut allt på en gång: man kan börja med frukosten och köpa ett växtbaserat smör och en vegansk pastej. Man behöver inte ställa sig och göra egen hummus första dagen, liksom. Idag finns allt man behöver i vanliga butiker, och i större städer finns det ännu bättre utbud.

Hon är tacksam över att hon hade stöd hemifrån, och en mamma som handlade olika produkter och hittade på recept. Att vara tillmötesgående är ett tips hon vill skicka med andra föräldrar vars barn vill äta växtbaserat: 

– Var tillmötesgående! Annars kommer det sluta med att man äter potatis och grönsaker och det är inte så himla kul, säger Linn. 

Skolmaten lämnade dock en del att önska. 

– Ja… Det var ungefär ärtbiffar, bönbiffar, falafel och någon tomatbaserad gryta. Och så började det om igen, säger hon med ett skratt. 

– Folk tror att man behöver trycka in bönor i pannkakor bara för att det heter ”veganska pannkakor”, men det behöver inte vara så svårt. Idag finns det ju färdiga produkter att köpa, och så är det billigt också, säger hon, och tar som exempel att ett kilo vegansk ”köttfärs” kostar runt 50 kronor.

undefined
I köket spenderar Linn Svala många av dygnets timmar. "Börjar jag jobbet vid tio så går jag upp klockan åtta, kanske lagar jag någon pasta som jag lägger ut. Och så efter jobbet, såklart. Man hittar tid", säger hon.

Finns det inga svårigheter med att vara vegan alls, alltså? Jo, det gör det faktiskt. 

– Att bli bjuden på mat kan vara lite knepigt när den som bjuder inte själv har kunskap om vegansk kost. Men mycket är ju vegetariskt utan att man tänker på det, och jag brukar ta med mig lite mat själv. Svårast är det kanske när far- och morföräldrar bjuder på middag. 

– Och så saknar jag att kunna äta en riktigt krämig pasta på restaurang, eller en pizza med fuskkebab, här i Västervik. 

Enligt Livsmedelsverket har intresset för vegetarisk mat ökat de senaste åren, och det har både miljö- och hälsofördelar. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, och utsläppen sker både genom idisslande djurs fodersmältning, av olika transporter, gödsling av odlingsmark, och när skog avverkas för att möjliggöra odling. 

– Det finns ingenting jag saknar, så varför ska jag gå tillbaka? Nej, det finns så många fördelar med att äta veganskt, säger Linn.

Personligt

Linn Svala

Bor: I centrala Västervik med hundkompisen Charlie.

Gör: Fyllde 21 den 25 oktober, driver Instagramkontot ”Tjenavegan” och jobbar på Guldkant Deli.

Har alltid i kylskåpet: ”Hemgjord skagenröra! Det är så tråkigt att bjuda på en burkskagen, när min hemgjorda är mycket godare.”

Bästa rätt att bjuda på: Pasta med oumph och kantareller.

Bra produkter en nyfiken nybörjare kan köpa hem: Oumph (the chunk). Växtbaserad bearnaisesås. Havregrädde. Mjölkfritt smör. "Sen är man hemma". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!