Smycken hjälper Nova, 9 år, att varva ner

Nioåriga Nova Johansson i Vimmerby har diagnosen adhd, vilket betyder att hon bland annat har svårt att sitta stilla och att koncentrera sig. För snart två sedan började hon tillverka smycken och det blev lite av en vändpunkt.

Smyckestillverkningen har blivit en slags terapi för 9-åriga Nova Johansson, som trots sin adhd-diagnos lyckas hålla koncentrationen uppe.

Smyckestillverkningen har blivit en slags terapi för 9-åriga Nova Johansson, som trots sin adhd-diagnos lyckas hålla koncentrationen uppe.

Foto: Eva Harrysson

Familj2023-03-04 07:30

Att det var något som var annorlunda med Nova märkte föräldrarna redan när hon var väldigt liten.

– Hon kunde inte sitta stilla en sekund, hon var ständigt rastlös, det skulle hända något hela tiden, förklarar mamma Evelina Johansson. 

undefined
"Smyckena betyder jättemycket för Nova, men även för oss andra i familjen", säger mamma Evelina Johansson, till höger på bilden.

I sexårsåldern fick hon sin adhd-diagnos, som i Noas fall innebär aktivitets- och uppmärksamhetsstörning. Hon har senare också påbörjat en utredning för autism.

Att hitta en aktivitet som funkar för Nova har varit en utmaning. 

– Vi har verkligen provat allt, men hon tröttnar väldigt snabbt. Sport funkar inte, hon vill gärna – men antingen tröttnar hon eller så förstår hon inte hur det fungerar.

Att vara i stallet och rida med hästen Dögg fungerar bra. Men familjens önskan var också att Nova skulle hitta något i hemmet att pyssla med. För snart två år sedan fick hon prova att göra egna smycken, som hon nu säljer. Hobbyn ger inte bara fickpengar utan hjälper henne också att varva ner.

– Novas kusin höll på med berlocker, så vi köpte ett litet startkit till Nova i julklapp, för att hon skulle få prova. Och hon fastnade för det direkt. Till en början gjorde hon smyckena till sig själv och gav bort till kompisar. Efter ett tag frågade hon om vi inte kunde lägga ut en annons, och försöka sälja några, förklarar mamma Evelina. 

undefined
Smyckestillverkningen har blivit en slags terapi för 9-åriga Nova Johansson, som trots sin adhd-diagnos lyckas hålla koncentrationen uppe.

Evelina lade ut Novas smycken till försäljning i olika Facebook-grupper. Annonserna fick snabbt positiv uppmärksamhet, inte minst på sidorna för barn med olika NPF-diagnoser. 

– Vi har en speciell köpare som har lagt ut bilder på Novas smycken på sitt jobb, så därifrån får vi in stora beställningar på typ 30 örhängen i taget. Och på Bullerbydagen förra året sålde hon smycken för 900 kronor. För Nova blir det en extra sporre att kunna tjäna en liten slant. För oss känns det också bra att kunna visa andra föräldrar att det finns terapi för barn med NPF-diagnoser, och det behöver inte vara så avancerat, säger Evelina. 

undefined
Det är smått och pilligt, men efter mycket träning har Nova fått in snitsen och blivit riktigt snabb. Att sätta ihop ett örhänge tar numera bara några sekunder.

Sedan starten har Nova gjort hundratals, ja kanske till och med tusentals, olika smycken. Mest örhängen men även halsband. Berlockerna är små och färgglada och föreställer oftast djur, men även symboler som glassar, bollar, hjärtan och mycket annat. Med hjälp av en tång monterar hon ihop själva hänget med berlocken, något som numera bara tar några sekunder för Nova. 

– I början var det lite pilligt och svårt. Men efter hand går det lättare, säger Nova.

– Nova blir också lite darrig i händerna av sin adhd-medicin. Men hon kämpar på ändå, säger Evelina.

För pengarna Nova tjänar köper hon nya smycken. Det är som julafton för Nova varje gång det kommer hem ett nytt paket.

undefined
De är både söta och färgglada, örhängena som Nova tillverkar och säljer.

Mamma Evelina och resten av familjen, som består av pappa Fredrik och lillebror Felix, har märkt vilken positiv inverkan smyckena har på Nova, och övriga familjemedlemmar.

– Om hon är arg eller lite deppig kan hon gå in på sitt rum en stund och pyssla. Det hjälper för att få henne att komma ner i varv. När Nova är harmonisk får vi också mer tid för lillebror Felix, sam annars lätt hamnar i kläm. Vi är jätteglada att vi har hittat den här aktiviteten, hon älskar det här. Hon lyser upp som en sol så fort hon får en beställning och det ger henne drivkraft och motivation att fortsätta, vilket är väldigt bra eftersom barn med den här diagnosen annars ofta tappar sugen för saker. 

undefined
Nova Johansson älskar smycken och använder själv örhängen varje dag.
9-åriga Nova Johansson har hittat sin stora hobby - smyckestillverkning. Och trenden har spridit sig bland hennes vänner. "Mina kompisar har också börjat göra smycken nu", säger hon.
9-åriga Nova Johansson har hittat sin stora hobby - smyckestillverkning. Och trenden har spridit sig bland hennes vänner. "Mina kompisar har också börjat göra smycken nu", säger hon.
Personligt

Nova Johansson

Ålder: 9 år, fyller 10 senare i år.
Familj: Mamma Evelina, pappa Fredrik, lillebror Felix och kaninen Rally.
Bor: I lägenhet i Vimmerby.
Gör: Går i 2:a klass på Astrid Lindgrens skola
Intressen: Tillverka smycken, rida på hästen Dögg, vara med kompisar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!