"Alla har vi våra demoner inombords"

"Var femte sjukskrivning var stressrelaterad 2019" säger Eivor Johansson. "Stress, prestationskrav, oro, ensamhet och nu kommer också coronaviruset till"

Stress, prestationskrav, ekonomisk jakt. Och nu också coronakris. Allt tillsammans skapar en grogrund för psykisk ohälsa. "Det är viktigt att inte bli slav under sina inre spöken" säger Eivor Johansson.

Stress, prestationskrav, ekonomisk jakt. Och nu också coronakris. Allt tillsammans skapar en grogrund för psykisk ohälsa. "Det är viktigt att inte bli slav under sina inre spöken" säger Eivor Johansson.

Foto: OLOF CARLSON

Familj2020-11-26 10:00

Eivor Johansson på Ejagården i Dalsebo utanför Vena tar emot på trappan och visar vägen upp till sitt stora luftiga arbetsrum uppe på andra våningen i det gamla trähuset. Två bekväma fåtöljer står mitt emot varandra, på ett coronasäkert avstånd, på var sin sida av ett litet runt bord där det ligger några böcker.  Det är högt till tak och de gamla kraftfulla timmerbalkarna i väggarna ger ett lugnande intryck.

undefined
Eivor Johansson tar emot i dörren och visar vägen upp till sitt arbetsrum på andra våningen i det stora huset i Dalsebo.

 – Det är här jag jobbar, säger Eivor Johansson. 

Hon har kommit att specialisera sig på samtalsterapi, för att hjälpa sina klienter att lära känna sig själva, att få klart för sig vem man själv är, när man borsta bort all som man tror andra vill att man ska vara. Att gå på djupet med sig själv och göra sig av med, som hon kallar det "sina inre spöken"

– Alla har vi våra demoner inombords, säger Eivor Johansson. Vi stänger in våra rädslor. 

Och rädslor finns det gott om i dagens samhälle. Inte minst i dessa coronatider, som satt nytt ljus på de existentiella frågorna. Varför är vi här? Vad är meningen med livet? Och så vidare. Alla de här frågorna som mänskligheten grubblat över i alla tider.

– Vad händer med jorden, med klimatet är också frågor som skapar oro, säger Eivor Johansson. Framförallt hos många yngre

Till det kommer det mer vardagliga med stressen på jobbet och i privatlivet, prestationskraven – både de egna och andras.  

– Det är lätt att bli alldeles för självkritisk, säger Eivor Johansson. Man är rädd för vad andra ska tycka. Det är så lätt att man stänger in sig själv och tror att det är en själv som det är fel på.

Så kommer coronaviruset till som lägger på en extra sten på lasset.

– Sammantaget kan det här leda till stress, utmattningsdepression, säger Eivor Johansson. Det vi i dagligt tal kallar för utbrändhet.

Att hjälpa klienterna att hitta sig själva är en viktig del i arbetet. Ett första steg i det arbetet är att göra det hela begripligt, att ta till sig vad det handlar om. Att lära känna sig själv helt enkelt. Att lära sig att stanna upp emellanåt, ge sig tid att tänka efter.

– Det är inte så lätt, det är en resa mot målet, säger Eivor Johansson. Förnöjsamhet är en skön känsla när man väl kommit dit.

En bra metod att få en paus från verkligheten är "förundranseffekten" lyfter hon fram. Att man ser en vacker blomma, en utsikt, en solnedgång, musik eller vad som helst som man låter sig förundras över, så pass att man stänger av omvärlden för en stund och bara låter sig hänföras och överväldigas av.

– Det skapar en känsla av innerlighet och tacksamhet över upplevelsen, säger Eivor Johansson. Det skapar ett lugn.

Hon berättar också om Tre M, som metod. Mat, motion och meditation. Att äta bra, att motionera och meditera.

– Men, säger hon, det gäller att se till att meditationen inte blir ett påhäng. Att det blir något som ska pressas in i ett redan späckat vardagsschema. 

– Det är viktigt att ta hand om kroppen, säger Eivor Johansson. Där finns livsenergin.

– Jag är skolad i en metod som heter psykosyntes, en psykologisk metod som handlar om självutveckling, säger Eivor Johansson. Man måste lära sig att bli snäll mot sig själv, innan man kan bli snäll mot andra.

Eivor Johansson jobbar mycket med samtal, att sitta ner och prata.

– Att få möjlighet att prata i lugn och ro med någon som har kunskap kan betyda väldigt mycket. Med rätt hjälp kan man utvecklas mycket och börja lyssna till sig själv. Det är viktigt att hitta en gemenskap med sig själv.

– Vi är så mycket mer än det vi gör. Som alla människor känner vi glädje och samhörighet med andra och vi måste lära oss att ta hand om oss själva, innan vi kan ta hand om andra.

Eivor Johansson har drivit Ejagården i Dalsebo utanför Vena sedan 2000 och genom åren har hon haft mycket samarbete med både företagshälsa och landsting. Eller regioner som det heter numera. 2010 blev hela det stora huset klart och sedan en tid tillbaka finns här plats för både bostad och arbetsrum. 

Tidigare har det handlat mycket gruppterapi, men numera har det lutat över mer och mer till enskilda sittningar.

Eivor Johansson har också, inte minst på grund av pandemin, skaffat utrustning för att kunna möta klienter online,

– Jag tycker bäst om att möta dem ansikte mot ansikte, säger hon. Men som läget är nu får jag börja använda nätet. Det är ju aldrig försent att utvecklas.

Stress och jäkt, prestationskrav, och till det kommer också coronaviruset. Var femte sjukskrivning är stressrelaterad, säger Eivor Johansson.
Stress och jäkt, prestationskrav, och till det kommer också coronaviruset. Var femte sjukskrivning är stressrelaterad, säger Eivor Johansson.
Personligt

Eivor Johansson

Eivor Johansson är född i byn Dalsebo utanför Vena, är sjuksköterska i botten, och har drivit Ejagården sedan år 2000.

Hon är också skolad i en metod som heter psykosyntes. I den metoden betyder det mycket att bli vän med sig själv och att vägra vara slav under sina inre spöken.

I en tid fylld av stress och oro, ser hon samtalet som en framkomlig väg att må bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!